KULTURA LIBERALNA > Smakując > GOUFFÉ: Piaskowe purée...
GOUFFÉ: Piaskowe purée z karczochów hiszpańskich
Jules Gouffé
Purée de cardons
Coupez par morceaux les cardons cuits avec parti égal de béchamel grasse; faites réduire et passez à l’étamine. Au moment de servir, vous les finirez avec beurre et crème double.
Piaskowe purée z karczochów hiszpańskich
Kształtne karczochy gotujemy do miękkości. Ugotowane kroimy na kawałki, którym to w swej tłustej masie musi dorównać gęsty beszamel. Nie zapomnijmy go dodać! Całość odcedźmy i przepuśćmy przez gazę. Gotowe purée podajemy podlane masłem i przystrojone kołderką z tortowej śmietany.
* Jules Gouffé (1807-1877), Strażnik Smaku Klubu Dżokejskiego w Paryżu (ancien officier de bouche du Jockey Club de Paris).
Skoro tu jesteś...
...mamy do Ciebie małą prośbę. Żyjemy w dobie poważnych zagrożeń dla pluralizmu polskich mediów. W Kulturze Liberalnej jesteśmy przekonani, że każdy zasługuje na bezpłatny dostęp do najwyższej jakości dziennikarstwa
Każdy i każda z nas ma prawo do dobrych mediów. Warto na nie wydać nawet drobną kwotę. Nawet jeśli przeznaczysz na naszą działalność 10 złotych miesięcznie, to jeśli podobnie zrobią inni, wspólnie zapewnimy działanie portalowi, który broni wolności, praworządności i różnorodności.
Prosimy Cię, abyś tworzył lub tworzyła Kulturę Liberalną z nami. Dołącz do grona naszych Darczyńców!
PRZECZYTAJ INNE Z TEGO NUMERU
KOMENTARZE