0000398695
close
W walce o demokrację nie robimy sobie przerw! Przekaż 1,5% na Fundację Kultura Liberalna WSPIERAM
close
Kultura Liberalna solidarnie z Ukrainą

PRZEKAŻ
1,5%
PODATKU
close

W walce o demokrację

nie robimy sobie przerw!

Przekaż 1,5% na Fundację
Kultura Liberalna

Przekaż 1,5%
na Fundację Kultura Liberalna
forward
close

KULTURA LIBERALNA > Smakując > GOUFFÉ: Strażnik Smaku...

GOUFFÉ: Strażnik Smaku Klubu Dżokejskiego w Paryżu przedstawia… Świeży śledź w sosie musztardowym

Jules Gouffé

Strażnik Smaku Klubu Dżokejskiego w Paryżu przedstawia…

Hareng frais sauce moutarde

Le hareng frais doit toujours être très plein.
Quand il est vide, il a perdu beaucoup de sa qualité.
Videz, grattez, ébarbez 4 harengs frais, que vous ciselez comme les merlans;
Mettez-les dans un plat de terre, en ajoutant 2 cuillerées à bouche d’huile, 2 pincées de sel et 2 prises de poivre;
Un quart d’heure avant de servir, faites-les griller à feu vif, 4 minutes de chaque côté; une fois cuits, mettez-les sur le plat;
Servez-les avec 5 décilitres de sauce blanche dans laquelle vous mettrez une cuillerée à bouche de moutarde; la moutarde se met en même temps que le beurre;
Servez la sauce à part.

* * *

Świeży śledź w sosie musztardowym

Świeży śledź musi bezwzględnie mieć wnętrzności.
Po wypatroszeniu traci wiele ze swoich walorów.

Cztery świeże śledzie wypatroszyć, oskrobać, wyostrzonym nożem usunąć nierówności, następnie zaś ponacinać w ten sposób, co witlinki (Merlangius merlangus).

Śledzie ułożyć gładko w płaskim, glinianym naczyniu. Dodać dwie łyżki oliwy i równe szczypty: dwie soli i dwie pieprzu.

Dokładnie kwadrans przed podaniem śledzie smażymy na żywym ogniu, cztery minuty z każdej strony. Gotowe układamy na talerzu.

Podajemy z pięcioma decylitrami białego sosu, który wcześniej dopełniamy łyżką musztardy. Musztardę i masło bezwzględnie łączymy z sosem w tej samej chwili.

Sos serwujmy w osobnym naczyniu.

* Jules Gouffé (1807-1877), Strażnik Smaku Klubu Dżokejskiego w Paryżu (ancien officier de bouche du Jockey Club de Paris).

Skoro tu jesteś...

...mamy do Ciebie małą prośbę. Żyjemy w dobie poważnych zagrożeń dla pluralizmu polskich mediów. W Kulturze Liberalnej jesteśmy przekonani, że każdy zasługuje na bezpłatny dostęp do najwyższej jakości dziennikarstwa

Każdy i każda z nas ma prawo do dobrych mediów. Warto na nie wydać nawet drobną kwotę. Nawet jeśli przeznaczysz na naszą działalność 10 złotych miesięcznie, to jeśli podobnie zrobią inni, wspólnie zapewnimy działanie portalowi, który broni wolności, praworządności i różnorodności.

Prosimy Cię, abyś tworzył lub tworzyła Kulturę Liberalną z nami. Dołącz do grona naszych Darczyńców!

SKOMENTUJ
(40/2009)
19 października 2009

PRZECZYTAJ INNE Z TEGO NUMERU

KOMENTARZE



WAŻNE TEMATY:

TEMATY TYGODNIA

drukuj