0000398695
close
W walce o demokrację nie robimy sobie przerw! Przekaż 1,5% na Fundację Kultura Liberalna WSPIERAM
close
Kultura Liberalna solidarnie z Ukrainą

PRZEKAŻ
1,5%
PODATKU
close

W walce o demokrację

nie robimy sobie przerw!

Przekaż 1,5% na Fundację
Kultura Liberalna

Przekaż 1,5%
na Fundację Kultura Liberalna
forward
close

KULTURA LIBERALNA > Smakując > Bania na kilka...

Bania na kilka sposobów

Justyna i Daniel Hof

Jesień już na dobre zagościła w naszej strefie klimatycznej. Wraz z jej nadejściem na bazarki, do sklepów i na lady wjechała pomarańczowa królowa zwana kiedyś banią – czyli dynia.

Pojawiła się we wszystkich możliwych kolorach i rozmiarach. Moglibyśmy teraz zacząć rozpisywać się na temat historii dyni, jej gatunków (jest ich ponad siedemset!) czy sposobów uprawy tego owocu, ale lepiej od razu zabrać się do jej przyrządzania w kuchni. A tutaj możliwości są właściwie nieograniczone.

Jedną rzecz z pewnością warto jednak wiedzieć: szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu – im jego kolor intensywniejszy, tym więcej w nim witamin. Dynie zawierają ich stosunkowo dużo: A, B1, B2, C, PP, ponadto składniki mineralne, a zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Dynia bogata jest również w białko. Zawiera pektyny i kwasy organiczne. Pestki dyni natomiast to najbardziej przystępne źródło łatwo przyswajalnego cynku

Zachęcamy do smakowania dyni w różnych postaciach. Poniżej nasze propozycje zupy, placków i sernika. W każdej z tych potraw to właśnie dynia gra główną rolę.

 


 

Zupa z pieczonej dyni z jabłkami i mlekiem kokosowym

Zdjęcie 1_Smakując

Składniki:

  • 2 kg dyni, obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę
  • 2 jabłka bez skórki, pokrojone na ćwiartki
  • 1 posiekana cebula
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 szklanki wywaru warzywnego (jeśli chcecie, żeby zupa była rzadsza, dodajcie więcej)
  • jogurt naturalny
  • prażone pestki dyni

 

Wrzućcie dynie, jabłka, cebulę i czosnek do naczynia żaroodpornego. Posólcie, skropcie olejem kokosowym i dobrze wymieszajcie. Pieczcie godzinę w 180 stopniach. Następnie przełóżcie wszystko do dużego garnka. Dodajcie pozostałe składniki i zagotujcie.

Zmniejszcie ogień i gotujcie przez ok. 20 minut. Zmiksujcie całość na gładki krem. Możecie go podawać z prażonymi pestkami dyni oraz polać mlekiem kokosowym lub jogurtem.

 


 

Placki z dyni

Zdjęcie 2_Smakując

Składniki:

  • 1/2 kg dyni startej na tarce o dużych oczkach
  • 3 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 1 roztrzepane jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • olej do smażenia

 

W dużej misce wymieszajcie dynię, czosnek, zioła i chili. Dodajcie jajko, mąkę i ponownie dobrze wymieszajcie, tak aby wszystkie składniki połączyły się. Na patelni rozgrzejcie olej. Formujcie placki i smażcie z każdej strony do uzyskania złotobrązowego koloru. Możecie podawać z jogurtem.

 


 

Dyniowy sernik z mascarpone

Zdjęcie 3_Smakując

Składniki:

  • 400 g purée z dyni (przepis poniżej)
  • 150 g kruchych ciastek
  • 70 g miękkiego masła
  • 250 g mascarpone
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 200 g cukru
  • ekstrakt z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku

 

Zacznijcie od purée. Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni. Potrzebujecie około 2 kg świeżej dyni. Pokrójcie ją w większe części, pozbądźcie się nasion i miękkiego miąższu. Dynię ze skórą ułóżcie na wyścielonej papierem blaszce do pieczenia. Pieczcie ok. 45 minut. Łyżką wybierzcie miąższ ze skóry, zawińcie w ściereczkę i wyciśnijcie wodę. Zmiksujcie w blenderze, odstawcie.

W blenderze zmiksujcie również ciastka, aż będą sypkie. Wsypcie je do miski, dodajcie masło i wymieszajcie dobrze, najlepiej rękami. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyścielcie najpierw papierem do pieczenia; sam spód – łatwiej potem wyciągniecie ciasto. My użyliśmy tortownicy z nakładanym, regulowanym pierścieniem. Wyłóżcie masę z ciastek, dobrze uklepcie. Resztę składników wymieszajcie ze sobą w misce, aż będą miały kremową konsystencję. Wyłóżcie masę na przygotowany spód z ciastek. Pieczcie przez około 1 godzinę. Wyjmijcie, poczekajcie, aż wystygnie, wstawcie do lodówki na kolejne 2-3 godziny. Posypcie cukrem pudrem (jeśli lubicie).

Smacznego!

Skoro tu jesteś...

...mamy do Ciebie małą prośbę. Żyjemy w dobie poważnych zagrożeń dla pluralizmu polskich mediów. W Kulturze Liberalnej jesteśmy przekonani, że każdy zasługuje na bezpłatny dostęp do najwyższej jakości dziennikarstwa

Każdy i każda z nas ma prawo do dobrych mediów. Warto na nie wydać nawet drobną kwotę. Nawet jeśli przeznaczysz na naszą działalność 10 złotych miesięcznie, to jeśli podobnie zrobią inni, wspólnie zapewnimy działanie portalowi, który broni wolności, praworządności i różnorodności.

Prosimy Cię, abyś tworzył lub tworzyła Kulturę Liberalną z nami. Dołącz do grona naszych Darczyńców!

SKOMENTUJ

Nr 301

(41/2014)
14 października 2014

PRZECZYTAJ INNE Z TEGO NUMERU

PRZECZYTAJ INNE Z TEGO NUMERU

KOMENTARZE

PODOBNE



WAŻNE TEMATY:

TEMATY TYGODNIA

drukuj