0000398695
close
W walce o demokrację nie robimy sobie przerw! Przekaż 1,5% na Fundację Kultura Liberalna WSPIERAM
close
Kultura Liberalna solidarnie z Ukrainą

PRZEKAŻ
1,5%
PODATKU
close

W walce o demokrację

nie robimy sobie przerw!

Przekaż 1,5% na Fundację
Kultura Liberalna

Przekaż 1,5%
na Fundację Kultura Liberalna
forward
close

KULTURA LIBERALNA > Smakując > Czas się schłodzić!

Czas się schłodzić!

Justyna i Daniel Hofowie

Gdy żar z nieba się leje, dobrze sięgać po wodę mineralną, i to najlepiej wysoko zmineralizowaną. Czasami dobrze jest jednak ją czymś urozmaicić.

Do kalendarzowego lata pozostał jeszcze tydzień, lecz upały dały o sobie znać nieco wcześniej. Proponujemy Wam odpowiednio przygotować się na lipcowe i sierpniowe gorące dni. Gdy żar z nieba się leje, dobrze sięgać po wodę mineralną, i to najlepiej wysoko zmineralizowaną. Czasami dobrze jest jednak ją czymś urozmaicić.

Jeśli zapragniemy ekspresowego orzeźwienia, to z pewnością pomoże wynalazek sprzed ponad 400 lat. Mowa oczywiście o lemoniadzie. Początkowo była to tylko woda z dużą ilością soku z cytryny. Z czasem zaczęto eksperymentować ze składem napoju. Do lemoniady dodawano różne zioła i przyprawy, np. miętę, imbir czy bazylię. Po jakimś czasie cytrynę zastępowano innymi owocami – rabarbarem, limonkami, pomarańczami. Poniżej przedstawiamy nasze wariacje na temat lemoniad i koktajli oraz zupełnie nieziemską kawę mrożoną.

***

Gdy na przełomie kwietnia i maja słońce zaczyna nas przyjemnie rozpieszczać, czym prędzej biegniemy na bazarek po rabarbar. Lemoniady z jego dodatkiem to istne niebo w gębie.
Spieszcie się, bo sezon na rabarbar powoli się kończy!

Rabarbar z cytryną i rozmarynem

DSC_0021

Składniki:
2 szklanki pokrojonego rabarbaru
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki wody
sok z 2–3 cytryn
woda, kostki lodu
3–4 plastry cytryny
2–3 gałązki rozmarynu

W rondlu zagotujcie rabarbar z cukrem i wodą. Zmniejszcie ogień i gotujcie 5–10 minut. Przecedźcie przez sito, do powstałego płynu dodajcie sok z cytryny, ostudźcie. Powstała baza do lemoniady.

Teraz od Was zależy, jak bardzo słodką, wyrazistą w smaku chcecie ją pić. W zależności od tego dodajcie wody lub lodu. Dodajcie rozmaryn i plastry cytryny. Wstawcie do lodówki.

 

Rabarbar z truskawką

 DSC_4681

Składniki:
4 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru
2 szklanki pokrojonych truskawek
6 szklanek wody
3 łyżki miodu bądź 3–4 łyżki cukru
15–20 liści mięty
1/4 szklanki soku z limonki

Wszystkie składniki wrzućcie do garnka, zalejcie wodą i doprowadźcie do wrzenia. Zmniejszcie ogień i gotujcie ok. 25 minut. Przecedźcie przez sito. Odstawcie do wystygnięcia, a następnie wstawcie do lodówki. Podawajcie z lodem i dodatkowymi liśćmi mięty.

Jeśli macie pod ręką królową ziół – bazylię (po łacinie „basilicum” oznacza „królewski”) – zachęcamy do przygotowania lemoniady cytrynowej z syropem z bazylii. Bazylia bowiem poza walorami smakowymi posiada sporo właściwości medycznych. Działa m.in. przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwbólowo, pobudzająco i przeciwgorączkowo.

 

Lemoniada cytrynowa z syropem z bazylii

DSC_4742

Składniki:
sok wyciśnięty z 7 cytryn
syrop z bazylii (przepis poniżej)
1–1,5 szklanki wody mineralnej
kostki lodu
cytryna, bazylia do przybrania

syrop bazyliowy:
30 listków świeżej bazylii
3/4 szklanki cukru
1 szklanka wody

W rondelku wymieszajcie składniki syropu, gotujcie na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, drewnianą łyżką rozgniećcie liście bazylii. Zdejmijcie z ognia i wystudźcie. Przecedźcie syrop przez sitko, wymieszajcie go z sokiem z cytryny, dolejcie wodę, wymieszajcie. Podawajcie ze świeżymi listkami bazylii, plasterkiem cytryny i lodem.

 

Kolejną propozycją jest nietypowa lemoniada, ale gwarantujemy, że na pewno Was orzeźwi i da energetycznego kopa w upalny dzień.

Koktajl truskawkowo-pomarańczowy z bazylią i rukolą

DSC_0008

Składniki:
12 sztuk dorodnych truskawek
1/2 szklanki soku z wyciśniętych pomarańczy
kilka listków bazylii
kilka listków rukoli

Wszystko wrzućcie do blendera. Zmiksujcie i gotowe! Dobrze smakuje schłodzony. I jak pachnie!

 

Długo będziemy pamiętać dzień, w którym po raz pierwszy nasz zaprzyjaźniony barista uraczył nas mrożoną kawą z tonikiem. Od dwóch lat, jeśli mamy ochotę na mrożoną kawę, sięgamy tylko po tę z tonikiem. Wielu osobom takie połączenie może wydać się dość dziwne. Jeśli jednak potrzebujecie orzeźwienia i kofeiny, to ten napój będzie doskonałym rozwiązaniem. Starajcie się używać ziaren kawy o lekko owocowym smaku, np. Etiopii lub Kenii. Bardzo dobrze komponują się one z cytrusowym aromatem toniku.

Shot na toniku

13307209_990374647684633_4591110156504932083_n

Banalnie prosty w przygotowaniu. Potrzebujecie jedynie lodu, toniku i zaparzonej kawy. Szklanki wypełnijcie po brzegi lodem. Wlejcie tonik do ok. 3/4 wysokości szklanki, na koniec ostrożnie wlejcie kawę. Możecie spokojnie wlewać gorącą.

 

Na koniec proponujemy koktajl doskonały na śniadanie w upalny dzień. Jeśli macie już dość jarmużu w koktajlach, to ten jest dla Was.

Matcha z kokosem i bananem

DSC_3605

Składniki:
1 szklanka mleka kokosowego
2 banany, lekko zmrożone
1 łyżeczka matchy
kostki lodu
wiórki czekolady i kokosa (opcjonalnie)

Zmiksujcie składniki. Jeśli macie ochotę, posypcie czekoladą i wiórkami kokosowymi. Dodajcie kostki lodu.

 

Smacznego!

Skoro tu jesteś...

...mamy do Ciebie małą prośbę. Żyjemy w dobie poważnych zagrożeń dla pluralizmu polskich mediów. W Kulturze Liberalnej jesteśmy przekonani, że każdy zasługuje na bezpłatny dostęp do najwyższej jakości dziennikarstwa

Każdy i każda z nas ma prawo do dobrych mediów. Warto na nie wydać nawet drobną kwotę. Nawet jeśli przeznaczysz na naszą działalność 10 złotych miesięcznie, to jeśli podobnie zrobią inni, wspólnie zapewnimy działanie portalowi, który broni wolności, praworządności i różnorodności.

Prosimy Cię, abyś tworzył lub tworzyła Kulturę Liberalną z nami. Dołącz do grona naszych Darczyńców!

SKOMENTUJ

Nr 388

(24/2016)
14 czerwca 2016

PRZECZYTAJ INNE Z TEGO NUMERU

PRZECZYTAJ INNE Z TEGO NUMERU

KOMENTARZE

PODOBNE



WAŻNE TEMATY:

TEMATY TYGODNIA

drukuj