Z centrum widać najwięcej
  

KULTURA LIBERALNA > Smakując > Rodowe srebro Włochów

Rodowe srebro Włochów

Justyna i Daniel Hofowie

2 tys. przepisów kulinarnych wybranych i przygotowanych przez Włochów dla Włochów.

DSC_6846

Książka kucharska „The Silver Spoon” („Il cucchiaio d’argento”) nazywana jest kulinarną biblią. Wydawana nieprzerwanie od 1950 r. i przetłumaczona na wiele języków jest podobno najchętniej wybieraną pozycją na prezent dla włoskich panien młodych.

Przepisy kulinarne w „The Silver Spoon” są efektem współpracy wydawców z grupą najlepszych i najbardziej znanych kucharzy i restauratorów we Włoszech. Zostały skonstruowane w tak uniwersalny sposób, aby odnalazła się w nich każda osoba korzystająca z książki – zarówno początkujący, jak i doświadczeni kucharze.

Wydawnictwo Phaidon wzorem Włochów wydało fragmenty książki jako osobne pozycje: „The Silver Spoon: Pasta”, „Fish: Recipes from the Sea” oraz przepisy w wersji dla dzieci w postaci „The Silver Spoon Book for Children”. Niedawno ukazał się również komiks inspirowany srebrną łyżką.

Co bardzo sobie cenimy, każdy przepis zawiera nie tylko czas gotowania czy listę i proporcje składników, ale również wiele ciekawostek i podpowiedzi. Autorzy radzą przykładowo, jakie wino dobrać do konkretnego dania, aby stanowiło z nim udane połączenie, lub jak najlepiej łączyć z sobą kolejno podawane potrawy, aby stworzyć idealny posiłek.

Swój egzemplarz nabyliśmy w berlińskim antykwariacie, dzięki czemu nie wydaliśmy fortuny. Zachęcamy do tego również was.

 

Książka:

„The Silver Spoon”
Tytuł oryginału: „Il cucciaio d’argento”
Wydawnictwo: Phaidon
Rok wydania: 2010, na podstawie ósmego wydania oryginalnego z 1997
Liczba przepisów: ponad 2000
Liczba stron: 1264
Zdjęcia: Jason Lowe
Rysunki: Francesca Bazurro
Język: angielski

***

Poniżej przygotowaliśmy kilka wybranych przez nas przepisów z „The Silver Spoon”. Wszystkie są proste i łatwe w przygotowaniu.

Penne rigate w wódce (penne rigate alla vodka)

DSC_0001

Składniki:
250 g makaronu penne rigate
50 g masła
1 grubszy plaster szynki gotowanej, pokrojony w kostkę
2 łyżki sosu pomidorowego (użyliśmy przecieru, nie mylić z koncentratem!), może być passata
1 łyżka posiekanej pietruszki
5 łyżek tłustej śmietany
3 łyżki wódki
sól
pieprz
parmezan

Makaron ugotujcie wg przepisu na opakowaniu. Na patelni o grubym dnie rozpuśćcie masło, dodajcie szynkę, sos pomidorowy i natkę, posólcie i popieprzcie. Gotujcie, czasem mieszając, przez ok. 10 minut. Dodajcie śmietanę i wódkę, zwiększcie ogień i poczekajcie aż wódka odparuje. Dodajcie makaron, wymieszajcie. Wyłóżcie na talerze, posypcie świeżą natką i parmezanem.

 

Tatar z łososia (tartara di salmone)

 DSC_0013

Składniki:
2 cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
kilka kropel tabasco
300 g filetu z łososia, posiekanego
1/2 żółtej papryki, pozbawionej nasion, pokrojonej w kostkę
30 g kaparów, odsączonych
6 zielonych oliwek, posiekanych
2 żółtka z jajek
sól i pieprz
1 łyżka posiekanej pietruszki do posypania

Jedną z cytryn obierzcie, pozbądźcie się białej skórki i posiekajcie miąższ. Wyciśnijcie sok z pozostałej cytryny. Wymieszajcie ze sobą oliwę, sok z cytryny i tabasco, posólcie i popieprzcie. Wymieszajcie ze sobą łososia, paprykę, kapary, oliwki i posiekany miąższ z cytryny. Zalejcie wszystko przygotowaną wcześniej marynatą, dobrze wymieszajcie i odstawcie na 20 minut do lodówki. Podzielcie porcje na talerze, na każdą wyłóżcie żółtko z jajka, wszystko posypcie pietruszką.

 

Makaron z kurkami i pomidorami (maccheroni ai funghi porcini)

DSC_0002

Składniki:
200 g kurek, oczyszczonych i umytych
1 puszka pomidorów, odsączonych
250 g makaronu, my użyliśmy muszli
1 ząbek czosnku (daliśmy 2, bo lubimy)
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz

Na patelni rozgrzejcie masło z oliwą, wrzućcie czosnek i kurki. Smażcie ok. 5 minut, mieszając. Dodajcie pomidory, posólcie i popieprzcie, przykryjcie, zmniejszcie ogień i duście ok. 20 minut. Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. Dodajcie do sosu natkę, a następnie makaron, wymieszajcie.

 

Risotto z wędzonym łososiem (risotto alla salsa di salmone e spumante)

DSC_7925

Składniki (4 porcje):
1,5 l wywaru warzywnego
40 g masła
350 g ryżu do risotto
350 ml białego wytrawnego wina
80 g wędzonego łososia

Na głębokiej patelni rozgrzejcie połowę masła, wsypcie ryż i wymieszajcie, żeby masło pokryło ryż. Dodajcie wino i gotujcie, aż odparuje. Dodajcie porcję wywaru i gotujcie aż ryż wchłonie ją w całości. Dodawajcie kolejne porcje, co zajmie ok. 20 minut. W międzyczasie posiekajcie drobno połowę łososia, drugą jego część porwijcie niedbale, na większe kęsy. Drobne kawałki wymieszajcie z pozostałym masłem, rozgniećcie widelcem. Masę maślaną wraz z niedbale porwanym łososiem dodajcie na 2 minuty przed końcem gotowania ryżu.

 

Smażone krewetki z różowym sosem (code di gamberi fritte in salsa rosa)

 DSC_0006

Składniki:
2 łyżki sosu pomidorowego (przecier bądź passata)
2 łyżki śmietany 30-proc.
sok z ćwiartki cytryny
200 ml białego wina
1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
10 krewetek
białko z 1 jajka
olej do smażenia
mąka do obsypania
sól i pieprz

Wymieszajcie ze sobą sos pomidorowy, śmietanę i sok z cytryny, posólcie i popieprzcie do smaku, odstawcie. W osobnym naczyniu połączcie ze sobą wino, szczyptę soli, wyciśnięty czosnek i imbir. Do przygotowanej marynaty wrzućcie krewetki, wymieszajcie i odstawcie na 1 godzinę. Rozgrzejcie w garnku olej do smażenia. Rozbełtajcie białko w misce. Na talerz wysypcie trochę mąki. Krewetki w marynacie zanurzcie w białku, następnie obtoczcie delikatnie w mące i wrzućcie na gorący olej. Smażcie aż zmienią kolor na złotobrązowy. Wyjmijcie krewetki łyżką cedzakową i osuszcie na ręczniku papierowym. Posólcie i podawajcie z sosem, podanym w osobnym naczyniu.

 

Smacznego!

SKOMENTUJ

Nr 394

(30/2016)
26 lipca 2016

PRZECZYTAJ INNE Z TEGO NUMERU

PRZECZYTAJ INNE Z TEGO NUMERU

PRZECZYTAJ INNE Z DZIAŁU

KOMENTARZE

PODOBNE



WAŻNE TEMATY

TEMATY TYGODNIA

drukuj
pobierz jako pdf / wyślij e-mail