Pamiętajmy, że śniadanie – jako jedyny posiłek w ciągu dnia – zostanie spalone w 100%, nawet przy minimalnej aktywności. Nie przejmujmy się więc dodatkowymi kaloriami, które zjemy o poranku. Śniadanie powinno być bogate w węglowodany złożone. Dzięki nim, utrzymacie uczucie sytości na dłużej i z łatwością wytrzymacie do pory lunchu bez podjadania.

W okresie zimowo-wiosennym postawcie na ciepłe śniadania – owsianki i polenty sprawdzą się teraz rewelacyjnie! Mało przy nich pracy, a wzbogacone warzywami i jajami w różnej postaci dadzą Wam zastrzyk energii na cały dzień.

Oto kilka naszych propozycji – rybne, mięsne, wegetariańskie. Każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Owsianka z pastą miso, awokado, jajkiem w koszulce i szczypiorkiem

ILU 1

Składniki:

1/2 szklanki płatków owsianych
2 szklanki wody
2 jajka
1 łyżka pasty miso, użyliśmy jasnej
2 cebule dymki + szczypiorek, posiekane
1 awokado, pokrojone w plastry
1 łyżka oleju sezamowego + do skropienia gotowego dania
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 łyżeczki cukru
czarny sezam

Wlejcie do rondla wodę, dodajcie pastę miso i zagotujcie, wsypcie płatki, gotujcie do miękkości, aż zaabsorbują większość płynu. Na patelnię rozgrzaną na średnim ogniu wlejcie olej sezamowy, wrzućcie dymkę pokrojoną w pióra. Podsmażcie, aż zmięknie, po czym dodajcie cukier i sos sojowy, wymieszajcie. Przygotujcie jajka w koszulce. W garnku zagotujcie wodę. Jajka wbijcie do osobnych miseczek. Gdy woda się zagotuje, dodajcie do niej 2-3 łyżki octu. Zmniejszcie ogień pod garnkiem. Poczekajcie, aż woda przestanie wrzeć. Następnie zamieszajcie wodę łyżką tak, żeby utworzyć wir. W środek wiru wrzućcie pierwsze jajko, po chwili dodajcie drugie. Garnek przykryjcie pokrywką, jajka gotujcie ok. 3-4 minuty (nie wrzucajcie do garnka więcej niż dwa jajka jednocześnie). Przelejcie owsiankę do misek, wyłóżcie na niej awokado, podsmażoną dymkę, jajko w koszulce, posypcie szczypiorkiem i sezamem, skropcie olejem sezamowym.

Polenta z salsą verde, szpinakiem, jajkiem i boczkiem

ILU 2

Składniki:

1 szklanka polenty
1 łyżeczka soli
1 szklanka startego parmezanu

salsa verde:

garść natki pietruszki, posiekanej
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
sok i skórka z 1 cytryny
1/2 łyżeczki płatków chili
1/3 szklanki oliwy
sól, pieprz

szpinak/boczek:

3 ząbki czosnku, posiekane
3 szklanki szpinaku
1 łyżka masła
sól, pieprz
kilka plastrów wędzonego boczku

jajka w koszulce:

2-3 jajka
2-3 łyżki octu

Zagotujcie w rondlu 4 szklanki wody, posólcie ją i dodajcie polentę. Przykryjcie, zmniejszcie ogień, gotujcie, aż polenta wchłonie całą wodę (ok. 30-40 minut). Mieszajcie od czasu do czasu.

W międzyczasie przygotujcie salsę, wymieszajcie ze sobą natkę, czosnek, skórkę z cytryny, sok z połowy cytryny, oliwę, płatki chili, sól, pieprz. Na patelni rozgrzejcie masło, wrzućcie czosnek, podsmażcie chwilę, dodajcie szpinak, smażcie, aż starci swoją objętość, ok. 3-4 minuty. Podsmażcie boczek na suchej patelni, aż będzie chrupiący.

Przygotujcie jajka w koszulce. W garnku zagotujcie wodę. Jajka wbijcie do osobnych miseczek. Gdy woda się zagotuje, dodajcie do niej 2-3 łyżki octu. Zmniejszcie ogień pod garnkiem. Poczekajcie, aż woda przestanie wrzeć. Następnie zamieszajcie wodę łyżką tak, żeby utworzyć wir. W środek wiru wrzućcie pierwsze jajko, po chwili dodajcie drugie. Garnek przykryjcie pokrywką, jajka gotujcie ok. 3-4 minuty (nie wrzucajcie do garnka więcej niż dwa jajka jednocześnie).

Zdejmijcie z ognia polentę, dodajcie do niej parmezan. Wymieszajcie, aż się rozpuści.
Wyłóżcie polentę na talerze, dodajcie salsę, szpinak, boczek i jajko. Podawajcie od razu.

Jajko zapiekane w śmietanie z wędzonym łososiem

ILU 3

Składniki:

4 jajka
2 plastry wędzonego łososia, posiekanego
3 szalotki, posiekane
1 łyżka masła
1 łyżka białego wytrawnego wina
8 łyżek kwaśnej śmietany
kilka gałązek koperku
sól, pieprz
pieczywo (opcjonalnie), my swoje podpiekliśmy chwilę na patelni grillowej

Rozgrzejcie piekarnik do 180°C. Przygotujcie 4 żaroodporne miseczki, wstawcie je do większego żaroodpornego naczynia, do którego nalejcie wody (do 1/3 wysokości miseczek). Na patelni rozgrzejcie masło, dodajcie szalotkę, podsmażcie chwilę, dodajcie wino, poczekajcie, aż odparuje, dodajcie śmietanę, wymieszajcie, zdejmijcie z ognia. Napełnijcie miseczki śmietaną z cebulą, następnie wbijcie do każdej po jajku. Pieczcie ok. 10 minut, aż się zetną jajka. Wyjmijcie, ułóżcie na wierzchu łososia koperek, posólcie i popieprzcie do smaku.

Owsianka z grzybami, imbirem i jajkiem w koszulce

ILU 4

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych
3 szklanki wody
1 szklanka wywaru warzywnego
1 łyżka masła
200 g pieczarek, pokrojonych
2-3 cm świeżego imbiru, posiekanego
sos sojowy
płatki chili
szczypiorek
2 jajka
2-3 łyżki octu

W rondlu zagotujcie wywar z wodą, dodajcie płatki, przykryjcie, gotujcie ok. 20 min. Mieszajcie – jak trzeba, dodajcie więcej wody. Na rozgrzaną patelnię wrzućcie pieczarki z masłem, dodajcie imbir, płatki chili, skropcie sosem sojowym, posólcie i popierzcie do smaku, smażcie, aż pieczarki zbrązowieją. Połowę pieczarek posiekajcie jeszcze drobniej i dodajcie do owsianki, resztę użyjcie do wyłożenia gotowego dania. Przygotujcie jajka w koszulce. W garnku zagotujcie wodę. Jajka wbijcie do osobnych miseczek. Gdy woda się zagotuje, dodajcie do niej 2-3 łyżki octu. Zmniejszcie ogień pod garnkiem. Poczekajcie, aż woda przestanie wrzeć. Następnie zamieszajcie wodę łyżką tak, żeby utworzyć wir. W środek wiru wrzućcie pierwsze jajko, po chwili dodajcie drugie. Garnek przykryjcie pokrywką, jajka gotujcie ok. 3-4 minuty (nie wrzucajcie do garnka więcej niż dwa jajka jednocześnie). Wyłóżcie owsiankę do misek, wyłóżcie pieczarki, szczypiorek i jajko w koszulce.

Cilbir – tureckie jajka w koszulce

ILU 5

Składniki na 2 porcje:

4 jajka
250 ml gęstego jogurtu
duży ząbek czosnku
łyżeczka pasty tahini
4 łyżki masła
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta kurkumy
szczypta pieprzu cayenne
pietruszka do posypania
łyżka octu
pieprz

Wyciśnijcie czosnek przez praskę i wymieszajcie z solą na gładką pastę. Wymieszajcie z jogurtem i pastą tahini.

W rondelku, na średnim ogniu, roztopcie masło. Przyprawcie papryką, kurkumą, pieprzem cayenne i odrobiną soli. Dobrze wymieszajcie. Przelejcie przez bardzo drobne sito i odstawcie w ciepłe miejsce.

W garnku zagotujcie wodę, wyłączcie palnik i dodajcie ocet. Zamieszajcie, żeby powstał wir. Jajka wbijcie do osobnych misek. Delikatnie wrzućcie jajko w środek wiru. W ten sam sposób wrzućcie drugie jajko (maksymalnie 2 jajka na garnek). Przykryjcie pokrywką i gotujcie przez 3 minuty. Gdy będą gotowe, wyjmijcie łyżką cedzakową na papierowy ręcznik.

Na talerz wlejcie trochę masła. Następnie nałóżcie jogurt i jajka. Skropcie pozostałym masłem i posypcie posiekaną pietruszką. Możecie posypać świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Podawajcie z grzankami.

Serowa polenta ze smażonymi pomidorami, jajkiem i bazylią

ILU 6

Składniki:

3 szklanki wywaru warzywnego
3/4 szklanki polenty
6-8 pomidorków koktajlowych
3 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1/4 szklanki startego parmezanu
2 jajka
kilka świeżych liści bazylii
sól, pieprz

W rondlu doprowadźcie do wrzenia wywar, dodajcie polentę. Wymieszajcie, zmniejszcie ogień i gotujcie 15-20 minut, aż polenta zaabsorbuje większość wywaru.

W międzyczasie rozgrzejcie na patelni oliwę, wrzućcie pomidory i smażcie je ok. 10 minut. Na osobnej patelni usmażcie jajka.

Dodajcie do polenty masło i parmezan. Wymieszajcie, aż się rozpuszczą.

Wyłóżcie polentę na talerze, na niej jajka, usmażone pomidory, doprawcie solą, pieprzem i świeżą bazylią.

Smacznego!