0000398695
close
W walce o demokrację nie robimy sobie przerw! Przekaż 1,5% na Fundację Kultura Liberalna WSPIERAM
close
Kultura Liberalna solidarnie z Ukrainą

PRZEKAŻ
1,5%
PODATKU
close

W walce o demokrację

nie robimy sobie przerw!

Przekaż 1,5% na Fundację
Kultura Liberalna

Przekaż 1,5%
na Fundację Kultura Liberalna
forward
close

KULTURA LIBERALNA > Smakując > Śniadanie na przedwiośnie

Śniadanie na przedwiośnie

Justyna i Daniel Hofowie

„Jedz królewskie śniadanie, książęcy obiad, a kolację żebraczą”, to już chyba wiemy wszyscy, prawda? Co jednak zjeść, kiedy za oknem kilka stopni powyżej zera, często brak słońca, wiatr, deszcz i nie mamy ochoty na kolejną jajecznicę, omlet, jaja na miękko czy po prostu kanapki?

Pamiętajmy, że śniadanie – jako jedyny posiłek w ciągu dnia – zostanie spalone w 100%, nawet przy minimalnej aktywności. Nie przejmujmy się więc dodatkowymi kaloriami, które zjemy o poranku. Śniadanie powinno być bogate w węglowodany złożone. Dzięki nim, utrzymacie uczucie sytości na dłużej i z łatwością wytrzymacie do pory lunchu bez podjadania.

W okresie zimowo-wiosennym postawcie na ciepłe śniadania – owsianki i polenty sprawdzą się teraz rewelacyjnie! Mało przy nich pracy, a wzbogacone warzywami i jajami w różnej postaci dadzą Wam zastrzyk energii na cały dzień.

Oto kilka naszych propozycji – rybne, mięsne, wegetariańskie. Każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Owsianka z pastą miso, awokado, jajkiem w koszulce i szczypiorkiem

ILU 1

Składniki:

1/2 szklanki płatków owsianych
2 szklanki wody
2 jajka
1 łyżka pasty miso, użyliśmy jasnej
2 cebule dymki + szczypiorek, posiekane
1 awokado, pokrojone w plastry
1 łyżka oleju sezamowego + do skropienia gotowego dania
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 łyżeczki cukru
czarny sezam

Wlejcie do rondla wodę, dodajcie pastę miso i zagotujcie, wsypcie płatki, gotujcie do miękkości, aż zaabsorbują większość płynu. Na patelnię rozgrzaną na średnim ogniu wlejcie olej sezamowy, wrzućcie dymkę pokrojoną w pióra. Podsmażcie, aż zmięknie, po czym dodajcie cukier i sos sojowy, wymieszajcie. Przygotujcie jajka w koszulce. W garnku zagotujcie wodę. Jajka wbijcie do osobnych miseczek. Gdy woda się zagotuje, dodajcie do niej 2-3 łyżki octu. Zmniejszcie ogień pod garnkiem. Poczekajcie, aż woda przestanie wrzeć. Następnie zamieszajcie wodę łyżką tak, żeby utworzyć wir. W środek wiru wrzućcie pierwsze jajko, po chwili dodajcie drugie. Garnek przykryjcie pokrywką, jajka gotujcie ok. 3-4 minuty (nie wrzucajcie do garnka więcej niż dwa jajka jednocześnie). Przelejcie owsiankę do misek, wyłóżcie na niej awokado, podsmażoną dymkę, jajko w koszulce, posypcie szczypiorkiem i sezamem, skropcie olejem sezamowym.

Polenta z salsą verde, szpinakiem, jajkiem i boczkiem

ILU 2

Składniki:

1 szklanka polenty
1 łyżeczka soli
1 szklanka startego parmezanu

salsa verde:

garść natki pietruszki, posiekanej
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
sok i skórka z 1 cytryny
1/2 łyżeczki płatków chili
1/3 szklanki oliwy
sól, pieprz

szpinak/boczek:

3 ząbki czosnku, posiekane
3 szklanki szpinaku
1 łyżka masła
sól, pieprz
kilka plastrów wędzonego boczku

jajka w koszulce:

2-3 jajka
2-3 łyżki octu

Zagotujcie w rondlu 4 szklanki wody, posólcie ją i dodajcie polentę. Przykryjcie, zmniejszcie ogień, gotujcie, aż polenta wchłonie całą wodę (ok. 30-40 minut). Mieszajcie od czasu do czasu.

W międzyczasie przygotujcie salsę, wymieszajcie ze sobą natkę, czosnek, skórkę z cytryny, sok z połowy cytryny, oliwę, płatki chili, sól, pieprz. Na patelni rozgrzejcie masło, wrzućcie czosnek, podsmażcie chwilę, dodajcie szpinak, smażcie, aż starci swoją objętość, ok. 3-4 minuty. Podsmażcie boczek na suchej patelni, aż będzie chrupiący.

Przygotujcie jajka w koszulce. W garnku zagotujcie wodę. Jajka wbijcie do osobnych miseczek. Gdy woda się zagotuje, dodajcie do niej 2-3 łyżki octu. Zmniejszcie ogień pod garnkiem. Poczekajcie, aż woda przestanie wrzeć. Następnie zamieszajcie wodę łyżką tak, żeby utworzyć wir. W środek wiru wrzućcie pierwsze jajko, po chwili dodajcie drugie. Garnek przykryjcie pokrywką, jajka gotujcie ok. 3-4 minuty (nie wrzucajcie do garnka więcej niż dwa jajka jednocześnie).

Zdejmijcie z ognia polentę, dodajcie do niej parmezan. Wymieszajcie, aż się rozpuści.
Wyłóżcie polentę na talerze, dodajcie salsę, szpinak, boczek i jajko. Podawajcie od razu.

Jajko zapiekane w śmietanie z wędzonym łososiem

ILU 3

Składniki:

4 jajka
2 plastry wędzonego łososia, posiekanego
3 szalotki, posiekane
1 łyżka masła
1 łyżka białego wytrawnego wina
8 łyżek kwaśnej śmietany
kilka gałązek koperku
sól, pieprz
pieczywo (opcjonalnie), my swoje podpiekliśmy chwilę na patelni grillowej

Rozgrzejcie piekarnik do 180°C. Przygotujcie 4 żaroodporne miseczki, wstawcie je do większego żaroodpornego naczynia, do którego nalejcie wody (do 1/3 wysokości miseczek). Na patelni rozgrzejcie masło, dodajcie szalotkę, podsmażcie chwilę, dodajcie wino, poczekajcie, aż odparuje, dodajcie śmietanę, wymieszajcie, zdejmijcie z ognia. Napełnijcie miseczki śmietaną z cebulą, następnie wbijcie do każdej po jajku. Pieczcie ok. 10 minut, aż się zetną jajka. Wyjmijcie, ułóżcie na wierzchu łososia koperek, posólcie i popieprzcie do smaku.

Owsianka z grzybami, imbirem i jajkiem w koszulce

ILU 4

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych
3 szklanki wody
1 szklanka wywaru warzywnego
1 łyżka masła
200 g pieczarek, pokrojonych
2-3 cm świeżego imbiru, posiekanego
sos sojowy
płatki chili
szczypiorek
2 jajka
2-3 łyżki octu

W rondlu zagotujcie wywar z wodą, dodajcie płatki, przykryjcie, gotujcie ok. 20 min. Mieszajcie – jak trzeba, dodajcie więcej wody. Na rozgrzaną patelnię wrzućcie pieczarki z masłem, dodajcie imbir, płatki chili, skropcie sosem sojowym, posólcie i popierzcie do smaku, smażcie, aż pieczarki zbrązowieją. Połowę pieczarek posiekajcie jeszcze drobniej i dodajcie do owsianki, resztę użyjcie do wyłożenia gotowego dania. Przygotujcie jajka w koszulce. W garnku zagotujcie wodę. Jajka wbijcie do osobnych miseczek. Gdy woda się zagotuje, dodajcie do niej 2-3 łyżki octu. Zmniejszcie ogień pod garnkiem. Poczekajcie, aż woda przestanie wrzeć. Następnie zamieszajcie wodę łyżką tak, żeby utworzyć wir. W środek wiru wrzućcie pierwsze jajko, po chwili dodajcie drugie. Garnek przykryjcie pokrywką, jajka gotujcie ok. 3-4 minuty (nie wrzucajcie do garnka więcej niż dwa jajka jednocześnie). Wyłóżcie owsiankę do misek, wyłóżcie pieczarki, szczypiorek i jajko w koszulce.

Cilbir – tureckie jajka w koszulce

ILU 5

Składniki na 2 porcje:

4 jajka
250 ml gęstego jogurtu
duży ząbek czosnku
łyżeczka pasty tahini
4 łyżki masła
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta kurkumy
szczypta pieprzu cayenne
pietruszka do posypania
łyżka octu
pieprz

Wyciśnijcie czosnek przez praskę i wymieszajcie z solą na gładką pastę. Wymieszajcie z jogurtem i pastą tahini.

W rondelku, na średnim ogniu, roztopcie masło. Przyprawcie papryką, kurkumą, pieprzem cayenne i odrobiną soli. Dobrze wymieszajcie. Przelejcie przez bardzo drobne sito i odstawcie w ciepłe miejsce.

W garnku zagotujcie wodę, wyłączcie palnik i dodajcie ocet. Zamieszajcie, żeby powstał wir. Jajka wbijcie do osobnych misek. Delikatnie wrzućcie jajko w środek wiru. W ten sam sposób wrzućcie drugie jajko (maksymalnie 2 jajka na garnek). Przykryjcie pokrywką i gotujcie przez 3 minuty. Gdy będą gotowe, wyjmijcie łyżką cedzakową na papierowy ręcznik.

Na talerz wlejcie trochę masła. Następnie nałóżcie jogurt i jajka. Skropcie pozostałym masłem i posypcie posiekaną pietruszką. Możecie posypać świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Podawajcie z grzankami.

Serowa polenta ze smażonymi pomidorami, jajkiem i bazylią

ILU 6

Składniki:

3 szklanki wywaru warzywnego
3/4 szklanki polenty
6-8 pomidorków koktajlowych
3 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1/4 szklanki startego parmezanu
2 jajka
kilka świeżych liści bazylii
sól, pieprz

W rondlu doprowadźcie do wrzenia wywar, dodajcie polentę. Wymieszajcie, zmniejszcie ogień i gotujcie 15-20 minut, aż polenta zaabsorbuje większość wywaru.

W międzyczasie rozgrzejcie na patelni oliwę, wrzućcie pomidory i smażcie je ok. 10 minut. Na osobnej patelni usmażcie jajka.

Dodajcie do polenty masło i parmezan. Wymieszajcie, aż się rozpuszczą.

Wyłóżcie polentę na talerze, na niej jajka, usmażone pomidory, doprawcie solą, pieprzem i świeżą bazylią.

Smacznego!

Skoro tu jesteś...

...mamy do Ciebie małą prośbę. Żyjemy w dobie poważnych zagrożeń dla pluralizmu polskich mediów. W Kulturze Liberalnej jesteśmy przekonani, że każdy zasługuje na bezpłatny dostęp do najwyższej jakości dziennikarstwa

Każdy i każda z nas ma prawo do dobrych mediów. Warto na nie wydać nawet drobną kwotę. Nawet jeśli przeznaczysz na naszą działalność 10 złotych miesięcznie, to jeśli podobnie zrobią inni, wspólnie zapewnimy działanie portalowi, który broni wolności, praworządności i różnorodności.

Prosimy Cię, abyś tworzył lub tworzyła Kulturę Liberalną z nami. Dołącz do grona naszych Darczyńców!

SKOMENTUJ

Nr 476

(8/2018)
20 lutego 2018

PRZECZYTAJ INNE Z TEGO NUMERU

KOMENTARZE

PODOBNE



WAŻNE TEMATY:

TEMATY TYGODNIA

drukuj