Aleksander Laskowski
Uccellofonia smaku, czyli pochwała prostoty
Przepis jest prosty: świeżo zerwaną, pachnącą słońcem Toskanii cukinię przekroić na pół, usunąć pestki, wypełnić pokrojonym pomidorem (świeżo zerwanym…), dodać liście bazylii (świeżo zerwane…). I plastry mozzarelli, którą ktoś z pobliskiej wioski przyniósł zaraz po zmroku. Faszerowane cukinie wkładamy do pieca opalanego drewnem. Jego bursztynowa dusza objawia się w giętkich płomieniach, warzywa chłoną zaś żywiczno-iglasty zapach. Nie trzeba piec ich zbyt długo. Smak ich wkrótce połączy się z zapachem powietrza nasyconego kwiatami. Zapach niepostrzeżenie zmiesza się ze śpiewem ptaków ćwierkających swoje koloratury ponad ostinatem świerszczy.
Mijamy granice między kulturą a naturą.
Niepostrzeżenie. Cukinia gotowa.
Miejsce:
Convento dell’Angelo, 14 maja 2009
* Aleksander Laskowski, kierownik Wydziału Terytorialnego Instytutu Adama Mickiewicza, współpracuje z programem II PR.