0000398695
close
W walce o demokrację nie robimy sobie przerw! Przekaż 1,5% na Fundację Kultura Liberalna WSPIERAM
close
Kultura Liberalna solidarnie z Ukrainą

PRZEKAŻ
1,5%
PODATKU
close

W walce o demokrację

nie robimy sobie przerw!

Przekaż 1,5% na Fundację
Kultura Liberalna

Przekaż 1,5%
na Fundację Kultura Liberalna
forward
close

KULTURA LIBERALNA > Smakując > GOUFFÉ: Strażnik Smaku...

GOUFFÉ: Strażnik Smaku Klubu Dżokejskiego w Paryżu przedstawia… „Sardines fraiches”

Jules Gouffé

Strażnik Smaku Klubu Dżokejskiego w Paryżu przedstawia…

„Sardines fraiches”

Les sardines fraiches se font cuire sur le grill, 2 minutes de chaque coté.
On les sert sur le plat avec beurre fondu, en évitant qu’elles ne baignent dans le beurre.

***

„Sardynki na świeżo”

Świeże sardynki przyrządzać należy na rożnie.
Przypiekać po dwie minuty z każdej ze stron. Do skutku.
Tak sprawione podawać na talerzu z delikatnie roztopionym masłem.
Ostrożnie!
Nie powinny się w nim zanurzyć.

* Jules Gouffé (1807-1877), Strażnik Smaku Klubu Dżokejskiego w Paryżu
(ancien officier de bouche du Jockey Club de Paris).

Skoro tu jesteś...

...mamy do Ciebie małą prośbę. Żyjemy w dobie poważnych zagrożeń dla pluralizmu polskich mediów. W Kulturze Liberalnej jesteśmy przekonani, że każdy zasługuje na bezpłatny dostęp do najwyższej jakości dziennikarstwa

Każdy i każda z nas ma prawo do dobrych mediów. Warto na nie wydać nawet drobną kwotę. Nawet jeśli przeznaczysz na naszą działalność 10 złotych miesięcznie, to jeśli podobnie zrobią inni, wspólnie zapewnimy działanie portalowi, który broni wolności, praworządności i różnorodności.

Prosimy Cię, abyś tworzył lub tworzyła Kulturę Liberalną z nami. Dołącz do grona naszych Darczyńców!

SKOMENTUJ
(27/2009)
13 lipca 2009

PRZECZYTAJ INNE Z TEGO NUMERU

KOMENTARZE



WAŻNE TEMATY:

TEMATY TYGODNIA

drukuj