August Lecker

Ragù rapido di salmone (łosoś na szybko w potrawce)

Zieloną fasolkę szparagową podgotować tak, by zwiotczała, ale nie zmiękła. Filet z łososia podzielić na porcje. Porcje obsmażyć na oliwie z oliwek. Dzięki temu nie rozpadną się w duszeniu.

Pół kostki masła stopić na wolnym ogniu. Posolić i popierzyć. Drobno posiekaną kolendrę (cały pęczek) utopić w maśle (uwaga na proporcje, masło powinno się kolendrą zamulić, ale nie zabagnić).

W dużej, żeliwnej patelni rozłożyć filary łososia. Na nich wzniesiemy most wiodący do krainy Smaku.

Łososia otoczmy kaparami. Ozdóbmy rozdrobnionym suszonym pomidorem. Niech czerwieni się do różu.

Teraz powoli wlewamy masło, sprawiedliwie rozprowadzając kolendrę. Całość wkładamy do rozgrzanego pieca. Gdy bucha z niego wonny sygnał gotowości, w rozbulgotane masło zanurzmy fasolkę. Niech się zieleni wśród czerwieni krzyczącej.

Na gotowe danie ucieramy ser. Może być pomarańczowy stary Mimolette, któremu skleroza zaprzyjaźnionej szafarki każe się sezonować już dwudziesty miesiąc.

Całość podajmy z ryżem. Nie zwlekając. Łosoś na szybko gotowy. A róż się mróży, myśląc „ono-ma-to-peja!“ Nie ma takiego słowa!

* August Lecker, globtroter, kolekcjoner smaków, zapachów i myśli. Lubi Warszawę.