Jules Gouffé

Strażnik Smaku Klubu Dżokejskiego w Paryżu przedstawia…

Compote chaude de Reines-Claude

Ayez 20 prunes de Reine-Claude que vous faites cuire dans le poêlon d’office, avec 250 grammes de sucre en morceaux et 2 décilitres d’eau;
Faites mijoter 10 minutes, le poêlon couvert;
Égoutez, passez le sirop et faites-le réduire à 30 degrès;
Rangez les prunes dans le compotier et servez.

* * *

Letni kompot z renklod

Dwadzieścia renklod (śliwki Reine-Claude) zagotować w kociołku w 2 decylitrach wody, dodawszy 250 gramów cukru w jednej bryle.

Niech kompot sennie mruga pod przykryciem przez długie 10 minut.

Odcedźmy go. Syrop przelejmy i ostudźmy do temperatury 30 stopni.
Śliwki należy fantazyjnie ułożyć w kompotierze. Podawać.

* Jules Gouffé (1807-1877), Strażnik Smaku Klubu Dżokejskiego w Paryżu
(ancien officier de bouche du Jockey Club de Paris).