KULTURA LIBERALNA > Smakując > GOUFFÉ: Strażnik Smaku...
GOUFFÉ: Strażnik Smaku Klubu Dżokejskiego w Paryżu przedstawia… Letni kompot z renklod
Jules Gouffé
Strażnik Smaku Klubu Dżokejskiego w Paryżu przedstawia…
Compote chaude de Reines-Claude
Ayez 20 prunes de Reine-Claude que vous faites cuire dans le poêlon d’office, avec 250 grammes de sucre en morceaux et 2 décilitres d’eau;
Faites mijoter 10 minutes, le poêlon couvert;
Égoutez, passez le sirop et faites-le réduire à 30 degrès;
Rangez les prunes dans le compotier et servez.
* * *
Letni kompot z renklod
Dwadzieścia renklod (śliwki Reine-Claude) zagotować w kociołku w 2 decylitrach wody, dodawszy 250 gramów cukru w jednej bryle.
Niech kompot sennie mruga pod przykryciem przez długie 10 minut.
Odcedźmy go. Syrop przelejmy i ostudźmy do temperatury 30 stopni.
Śliwki należy fantazyjnie ułożyć w kompotierze. Podawać.
* Jules Gouffé (1807-1877), Strażnik Smaku Klubu Dżokejskiego w Paryżu
(ancien officier de bouche du Jockey Club de Paris).
Skoro tu jesteś...
...mamy do Ciebie małą prośbę. Żyjemy w dobie poważnych zagrożeń dla pluralizmu polskich mediów. W Kulturze Liberalnej jesteśmy przekonani, że każdy zasługuje na bezpłatny dostęp do najwyższej jakości dziennikarstwa
Każdy i każda z nas ma prawo do dobrych mediów. Warto na nie wydać nawet drobną kwotę. Nawet jeśli przeznaczysz na naszą działalność 10 złotych miesięcznie, to jeśli podobnie zrobią inni, wspólnie zapewnimy działanie portalowi, który broni wolności, praworządności i różnorodności.
Prosimy Cię, abyś tworzył lub tworzyła Kulturę Liberalną z nami. Dołącz do grona naszych Darczyńców!
PRZECZYTAJ INNE Z TEGO NUMERU
KOMENTARZE