Jules Gouffé
Strażnik Smaku Klubu Dżokejskiego w Paryżu przedstawia…
Compote chaude de Reines-Claude
Ayez 20 prunes de Reine-Claude que vous faites cuire dans le poêlon d’office, avec 250 grammes de sucre en morceaux et 2 décilitres d’eau;
Faites mijoter 10 minutes, le poêlon couvert;
Égoutez, passez le sirop et faites-le réduire à 30 degrès;
Rangez les prunes dans le compotier et servez.
* * *
Letni kompot z renklod
Dwadzieścia renklod (śliwki Reine-Claude) zagotować w kociołku w 2 decylitrach wody, dodawszy 250 gramów cukru w jednej bryle.
Niech kompot sennie mruga pod przykryciem przez długie 10 minut.
Odcedźmy go. Syrop przelejmy i ostudźmy do temperatury 30 stopni.
Śliwki należy fantazyjnie ułożyć w kompotierze. Podawać.
* Jules Gouffé (1807-1877), Strażnik Smaku Klubu Dżokejskiego w Paryżu
(ancien officier de bouche du Jockey Club de Paris).