KULTURA LIBERALNA > Smakując > GOUFFÉ: Puree ze...
GOUFFÉ: Puree ze świeżego groszku do garnirowania
Jules Gouffé
Purée de pois frais pour garnitures
Faites cuire des pois verts avec eau, beurre, sel, oignons et sucre;
Égouttez; faites passer á l’étamine; mettez dans la casserole, et finissez avec un huitième de béchamel grasse.
* * *
Puree ze świeżego groszku do garnirowania
Soczyście zielony groszek ugotować w wodzie z masłem, solą, cebulką i odrobiną cukru.
Odlać. Dokładnie odsączyć przez gazę. Wsypać do głębokiego naczynia. Jako ósmą częścią dopełnić tłustym beszamelem.
* Jules Gouffé (1807-1877), Strażnik Smaku Klubu Dżokejskiego w Paryżu (ancien officier de bouche du Jockey Club de Paris).
Skoro tu jesteś...
...mamy do Ciebie małą prośbę. Żyjemy w dobie poważnych zagrożeń dla pluralizmu polskich mediów. W Kulturze Liberalnej jesteśmy przekonani, że każdy zasługuje na bezpłatny dostęp do najwyższej jakości dziennikarstwa
Każdy i każda z nas ma prawo do dobrych mediów. Warto na nie wydać nawet drobną kwotę. Nawet jeśli przeznaczysz na naszą działalność 10 złotych miesięcznie, to jeśli podobnie zrobią inni, wspólnie zapewnimy działanie portalowi, który broni wolności, praworządności i różnorodności.
Prosimy Cię, abyś tworzył lub tworzyła Kulturę Liberalną z nami. Dołącz do grona naszych Darczyńców!
PRZECZYTAJ INNE Z TEGO NUMERU
KOMENTARZE