Kultura Liberalna solidarnie z Ukrainą

KULTURA LIBERALNA > Smakując > LECKER: Parówkowe maki

LECKER: Parówkowe maki

August Lecker

Parówkowe maki

Poszukiwacz kulinarnych wrażeń w Polsce nie raz i nie dwa trafi na coś, co wprawi go w głęboką zadumę. Czasem niestety odartą z wiary i nadziei. Jedynie miłość do Ojczyzny każe mu wciąż na nowo podejmować próby i nie zrażać się tym, co straszy z talerza.

Weźmy na przykład „podlaskie sushi – tanie, smaczne i łatwe w przygotowaniu”. To prawda, że po części slogan reklamowy jest prawdziwy – tanie i łatwe w przygotowaniu podlaskie sushi rzeczywiście jest:

Świeżą parówkę nadziewamy korniszonem ciętym w zapałki, następnie ściśle opatulamy ją jędrnym liściem młodej kapusty kiszonej. Ostrym nożem kroimy na centymetrowe plasterki. Utworzone w ten sposób antywegetariańskie walczyki układamy na desce podstawą do dołu. Garnirujemy wieńcem z pikli. Podajemy z krzepkim keczupem.

Wpatruję się w ten przepis i tęsknie rozmyślam o genialnej prostocie świeżego schaboszczaka. Wiem, gdzie go znaleźć. Ale o tym następnym razem.

* August Lecker, globtroter, kolekcjoner smaków, zapachów i myśli. Lubi Warszawę.

„Kultura Liberalna” nr 53 (3/2010) z dn. 19 stycznia 2010 r.

Skoro tu jesteś...

...mamy do Ciebie małą prośbę. Żyjemy w dobie poważnych zagrożeń dla pluralizmu polskich mediów. W Kulturze Liberalnej jesteśmy przekonani, że każdy zasługuje na bezpłatny dostęp do najwyższej jakości dziennikarstwa

Każdy i każda z nas ma prawo do dobrych mediów. Warto na nie wydać nawet drobną kwotę. Nawet jeśli przeznaczysz na naszą działalność 10 złotych miesięcznie, to jeśli podobnie zrobią inni, wspólnie zapewnimy działanie portalowi, który broni wolności, praworządności i różnorodności.

Prosimy Cię, abyś tworzył lub tworzyła Kulturę Liberalną z nami. Dołącz do grona naszych Darczyńców!

SKOMENTUJ
(2/2010)
19 stycznia 2010

PRZECZYTAJ INNE Z TEGO NUMERU

KOMENTARZE

PODOBNE



WAŻNE TEMATY:

TEMATY TYGODNIA

drukuj