KULTURA LIBERALNA > Smakując > LECKER: Kurczę, smażymy...
LECKER: Kurczę, smażymy sałatę
August Lecker
Kurczę, smażymy sałatę
Kurczę wiejskie, skubane nacieramy oliwą zagęszczoną autorskim melanżem przypraw S. (jest w nim gryczany miód i słodka papryka i szorstki tymianek i… Więcej S. nie chciała zdradzić). Jego wnętrze wypełniamy śliską, pomarańczową papryką zesmażoną z czosnkiem. Kurczę dokładnie zszywamy dratwą kulinarną. Umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i czekamy 63 minuty.
Obserwujemy.
W okolicach minuty pięćdziesiątej (np. po wysłuchaniu „I Symfonii” Mahlera) ochoczo ruszamy do kuchni, by przyrządzić sałatkę. Przed nami kolejne proste zadanie. Sałatę rzymską niedorośnietą – tę kruchą i słodką infantkę verde – rozbieramy do kłębu. Umyte i odwirowane liście przeciągamy na oliwie, w której smażyła się pomarańczowa papryka, co nadziała nam kurczę. Gdy liście podmokną i ściemnieją, dorzucamy dartą palcami rukolę i drobno cięte świeże jalapeño. Trzy ruchy drewnianej łychy to dla warzyw wstrząs dostateczny. Zielenina czym prędzej wędruje na talerz. A obok niego na stole czeka miejsce na półmisek z pieczonym kurakiem.
* August Lecker, globtroter, kolekcjoner smaków, zapachów i myśli. Lubi Warszawę.
„Kultura Liberalna” nr 57 (7/2010) z 16 lutego 2010 r.
Skoro tu jesteś...
...mamy do Ciebie małą prośbę. Żyjemy w dobie poważnych zagrożeń dla pluralizmu polskich mediów. W Kulturze Liberalnej jesteśmy przekonani, że każdy zasługuje na bezpłatny dostęp do najwyższej jakości dziennikarstwa
Każdy i każda z nas ma prawo do dobrych mediów. Warto na nie wydać nawet drobną kwotę. Nawet jeśli przeznaczysz na naszą działalność 10 złotych miesięcznie, to jeśli podobnie zrobią inni, wspólnie zapewnimy działanie portalowi, który broni wolności, praworządności i różnorodności.
Prosimy Cię, abyś tworzył lub tworzyła Kulturę Liberalną z nami. Dołącz do grona naszych Darczyńców!
PRZECZYTAJ INNE Z TEGO NUMERU
KOMENTARZE