Z centrum widać najwięcej
  

PRZEKAŻ
1%
PODATKU
Przekaż 1% podatku na demokratyczne media.
Podaj w rozliczeniu numer
KRS Kultury Liberalnej:
0000 398 695
Przekaż 1% podatku na Kulturę Liberalną forward

KULTURA LIBERALNA > Smakując > LECKER: Lepki szlak...

LECKER: Lepki szlak wolności

August Lecker

Lepki szlak wolności

Klei się! – August zanurzył czubki palców w filiżance z zimną wodą. Formując idealnie symetrycznego pieroga, uczynił inicjacyjny krok na długiej drodze ku pierwszej samodzielnie przyrządzonej Wigilii.

***

O kolejnych bożonarodzeniowych krokach Augusta za rok.

***

I choć Lecker już na półmetku spotkań, nie tylko rodzinnych, rozkleił się ze szczęścia, postanowił dla dobrej wróżby resztką sił powitać Nowy Rok daniem wykwintnym. I choć nie będziemy się tu rozpisywać o całości potrawy, nie możemy jednak nie wspomnieć o jej kluczowym składniku – przygotowanym przez Augusta nadzieniu. Nadziać można wszystko. Rzecz jasna mięsożercy mają zadanie ułatwione, zgrabnych korpusów chętnych do napełnienia jest w bród: kurczęta, perliczki, kaczki, gęsi i cały zastęp ptactwa dzikiego. W wypadku wegetarian gabaryt jest zazwyczaj skromniejszy (wykluczając oczywiście rozrosłe nad miarę kabaczki i cukinie), nadzienie lokuje się w pieczarkach, paprykach, pomidorach lub obwija w lekko umiękkcone liście kapusty tudzież winogron. Ostateczny wybór opakowania dla naszego nadzienia pozostawiamy smakowi Szanownych Czytelników.

Na maśle ghee próżymy jasny bulgur, dodawszy do niego siekane włoskie orzechy (w proporcji: na pół szklanki bulguru dwie łyżki orzechów) i odrobinę soli. Gorącą wodą zalewamy około 10 suszonych fig, odstawiamy. Ze spiżarni wyciągamy zapomnianą ususzoną kajzerkę, zalewamy gorącą wodą, odstawiamy do namięknięcia (nie mając takowej, posilić się można tartą bułką). W misce ucieramy jedno jajko i dwie łyżki masła. Nie-wegetarianie mogą w tym momencie dodać siekaną wątróbkę wydobytą z ptaka, którego mają zamiar nadziać, lub zakupioną niezależnie wątróbkę drobiową. Kiedy masa maślano-jajeczna jest prawie jednolita, ustawiamy miskę na garnku z gorącą wodą i ubijamy całość na parze, aż do uzyskania konsystencji jedwabistej. Odstawiamy, po chwili do masy dodajemy posiekane namoczone figi, rozmoczoną odciśniętą bułkę, pęczek posiekanej zielonej pietruszki, posiekane: trzy gałązki kopru, łyżkę listków świeżej melisy i kilka listków świeżego rozmarynu. Dodajemy upróżony i wystudzony bulgur, całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, mielonym kminkiem, pieprzem cayenne i gałką muszkatołową, a jeśli masa jest zbyt zwarta, dolewamy odrobinę wody gazowanej.

Do nadziewania wegetariańskiego najlepiej zaangażować gości i dzieci. Lepi się wszystko i wszyscy, a zabawa jest iście karnawałowa. Drobiem samodzielnie zajmuje się kucharz.

***

Kompendium nici do zszywania faszerowanego drobiu zostanie przedstawione wkrótce.

* August Lecker, globtroter, kolekcjoner smaków, zapachów i myśli. Lubi Warszawę. Dumny posiadacz abonamentowego biletu warszawskiego ZOO.

 „Kultura Liberalna” nr 156 (1/2012) z 3 stycznia 2012 r.

Skoro tu jesteś...

...mamy do Ciebie małą prośbę. Żyjemy w dobie poważnych zagrożeń dla pluralizmu polskich mediów. W Kulturze Liberalnej jesteśmy przekonani, że każdy zasługuje na bezpłatny dostęp do najwyższej jakości dziennikarstwa

Każdy i każda z nas ma prawo do dobrych mediów. Warto na nie wydać nawet drobną kwotę. Nawet jeśli przeznaczysz na naszą działalność 10 złotych miesięcznie, to jeśli podobnie zrobią inni, wspólnie zapewnimy działanie portalowi, który broni wolności, praworządności i różnorodności.

Prosimy Cię, abyś tworzył lub tworzyła Kulturę Liberalną z nami. Dołącz do grona naszych Darczyńców!

SKOMENTUJ

Nr 156

(0/2012)
3 stycznia 2012

PRZECZYTAJ INNE Z TEGO NUMERU

PRZECZYTAJ INNE Z DZIAŁU

KOMENTARZE

PODOBNE



WAŻNE TEMATY:

TEMATY TYGODNIA

drukuj