0000 398 695
close
Ratuj społeczeństwo obywatelskie! Przekaż 1% na Kulturę Liberalną
close
Z centrum widać najwięcej
  

PRZEKAŻ
1%
PODATKU
close

Ratuj społeczeństwo obywatelskie!

Przekaż 1% na Kulturę Liberalną

Przekaż 1% na Kulturę Liberalną forward
close

KULTURA LIBERALNA > Smakując > Faszerujmy z wyobraźnią

Faszerujmy z wyobraźnią

Magda i Adam Gendźwiłłowie

Stoły wielkanocne, za którymi w tym roku siedzieliśmy dostarczyły nam tyle kulinarnych przeżyć, że niemal nie sposób ich systematycznie opisać. Trudno zresztą o jakąś metodyczną degustacyjną refleksję tak na gorąco, tuż po świętach. Człowiek jeszcze intensywnie trawi i najchętniej powiedziałby po prostu: „smakowało”.

Skupmy się więc na chwilę na jajkach faszerowanych. Bo to jakiś konkret, mały fragment wielkanocnego stołu. Eksperymentowaliśmy z faszerowaniem jajek jeszcze przed świętami, więc sprawę mamy dobrze przemyślaną. A poza tym, jesteśmy przekonani, że jajka faszerowane warto wyzwolić z wielkanocnego kontekstu i sięgać po nie również w innych wymagających przystawek okolicznościach.

Przeciętnie rozwinięta wyobraźnia kulinarna Polaka widzi zapewne jajko faszerowane z posiekaną pietruszką, zwykle obsmażone w panierce z bułki tartej. Poza tą siekaną pietruszką reguła jest tu dość prosta: what comes out, comes in, to znaczy: to co wydrążymy, siekamy, mieszamy i wkładamy do jajka z powrotem. Ale pole do eksperymentów otwiera się, gdy do farszu zaczynamy dodawać więcej składników.

Zresztą, w sztuce kulinarnej przez lata rozpowszechniało się przekonanie, że nafaszerować można w zasadzie wszystko: kurczaka, szczupaka, cukinię, paprykę… Siłą rzeczy, bój toczy się nie o to, co nafaszerować, ale czym nafaszerować, żeby było oryginalnie i smacznie. Majonez jest dość oczywistym kompanem dla jajka, więc próbowaliśmy szukać dalej. Tradycyjne jajko faszerowane dla Amerykanów ma w składzie musztardę, majonez i ostrą paprykę (ostry smak to klucz do zrozumienia dlaczego mówią na nie deviled eggs). Ale my w naszych eksperymentach poszliśmy w innym kierunku: do dalszego etapu, godnego polecania innym, przeszły jajka z farszem sezamowym, z awokado i ogórkiem oraz z wędzonym łososiem.

Jajka faszerowane warto wyzwolić z wielkanocnego kontekstu i sięgać po nie również w innych wymagających przystawek okolicznościach.

Magda i Adam Gendźwiłłowie

W jajku sezamowym jest pasta tahini (czyli właściwie zmielony sezam) i niezwykle charakterystyczny ciemnobursztynowy olej sezamowy, który przywołuje na myśl rozgrzanego woka z chińszczyzną. Bardzo charakterna mieszanka. Jajko numer dwa zaskakuje kremowością i delikatnym smakiem sponsorowanym przez kwaśną śmietanę i awokado, a także jędrnym, wodnistym wykończeniem, które zapewniają ogórkowe wiórki. Jest zdecydowanie bardziej angeled niż deviled. A jajko z wędzonym łososiem zaskakuje najmniej. Doceniliśmy w nim dodatek śmietankowego serka i wiosennozielonej dymki.
Jak nasze kubki smakowe odpoczną trochę po świątecznym jedzeniu, to będziemy dalej eksperymentować z faszerowaniem jajek. Zwłaszcza, że ostatnio dotarły do nas alarmujące wieści – w 2013 r. spożycie jajek w Polsce z 200 sztuk na głowę spadło do 142!

 

jajka z sezamem                            Fot. Magda i Adam Gendźwiłłowie
12 jaj najlepszej jakości
3 łyżki tahini
4 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki majonezu
6 łyżek ziaren sezamu

 

jajka z awokado
12 jaj najlepszej jakości
4 łyżki śmietany
2 łyżki musztardy
2 łyżki majonezu
1/2 dojrzałego awokado
świeży ogórek

jajka z wędzonym łososiem
12 jaj najlepszej jakości
1/4 szklanki majonezu
1/2 opakowania serka typu philadephia
1 cebula dymka
100 g wędzonego łososia

 

Część wspólna przepisów – to przepis na doskonale ugotowane jajka na twardo:

Jajka wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak, by je dokładnie przykryła. Wodę doprowadzamy do wrzenia, garnek przykrywamy pokrywką, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie jajka odcedzamy i przelewamy lodowatą wodą. Obieramy i przekrawamy na pół. Z każdej połówki wyciągamy żółtka i wkładamy do miseczki.

A tu przepisy się „rozszczepiają”:

Z sezamem:
Do żółtek dodajemy tahini, olej sezamowy i majonez. Dokładnie mieszamy. Gotową masą wypełniamy każdą połówkę jajka. Na zimną patelnię wrzucamy ziarna sezamu i podgrzewamy na największym ogniu mieszając przez około 2-3 minuty (aż ziarna nabiorą złotego koloru). Szybko przesypujemy je na talerz, studzimy i posypujemy nimi jajka.

Z awokado:
Z każdej połówki wyciągamy żółtka i wkładamy do misy blendera. Dodajemy śmietanę, musztardę, majonez, awokado i blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Ogórek myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Każdą połówkę jajka wypełniamy farszem z awokado i dekorujemy startym ogórkiem.

Z wędzonym łososiem:
Z każdej połówki wyciągamy żółtka i wkładamy do misy blendera. Dodajemy majonez, serek, posiekaną dymkę i połowę łososia (50g). Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę. Pozostałego łososia kroimy na cienkie plasterki. Każdą połówkę jajka wypełniamy łososiowym farszem, dekorujemy posiekanym łososiem.

Skoro tu jesteś...

...mamy do Ciebie małą prośbę. Żyjemy w dobie poważnych zagrożeń dla pluralizmu polskich mediów. W Kulturze Liberalnej jesteśmy przekonani, że każdy zasługuje na bezpłatny dostęp do najwyższej jakości dziennikarstwa

Każdy i każda z nas ma prawo do dobrych mediów. Warto na nie wydać nawet drobną kwotę. Nawet jeśli przeznaczysz na naszą działalność 10 złotych miesięcznie, to jeśli podobnie zrobią inni, wspólnie zapewnimy działanie portalowi, który broni wolności, praworządności i różnorodności.

Prosimy Cię, abyś tworzył lub tworzyła Kulturę Liberalną z nami. Dołącz do grona naszych Darczyńców!

SKOMENTUJ

Nr 276

(16/2014)
22 kwietnia 2014

PRZECZYTAJ INNE Z TEGO NUMERU

PRZECZYTAJ INNE Z TEGO NUMERU

KOMENTARZE

PODOBNE



WAŻNE TEMATY:


TEMATY TYGODNIA

drukuj