Pojawiła się we wszystkich możliwych kolorach i rozmiarach. Moglibyśmy teraz zacząć rozpisywać się na temat historii dyni, jej gatunków (jest ich ponad siedemset!) czy sposobów uprawy tego owocu, ale lepiej od razu zabrać się do jej przyrządzania w kuchni. A tutaj możliwości są właściwie nieograniczone.

Jedną rzecz z pewnością warto jednak wiedzieć: szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu – im jego kolor intensywniejszy, tym więcej w nim witamin. Dynie zawierają ich stosunkowo dużo: A, B1, B2, C, PP, ponadto składniki mineralne, a zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Dynia bogata jest również w białko. Zawiera pektyny i kwasy organiczne. Pestki dyni natomiast to najbardziej przystępne źródło łatwo przyswajalnego cynku

Zachęcamy do smakowania dyni w różnych postaciach. Poniżej nasze propozycje zupy, placków i sernika. W każdej z tych potraw to właśnie dynia gra główną rolę.

 


 

Zupa z pieczonej dyni z jabłkami i mlekiem kokosowym

Zdjęcie 1_Smakując

Składniki:

  • 2 kg dyni, obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę
  • 2 jabłka bez skórki, pokrojone na ćwiartki
  • 1 posiekana cebula
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 szklanki wywaru warzywnego (jeśli chcecie, żeby zupa była rzadsza, dodajcie więcej)
  • jogurt naturalny
  • prażone pestki dyni

 

Wrzućcie dynie, jabłka, cebulę i czosnek do naczynia żaroodpornego. Posólcie, skropcie olejem kokosowym i dobrze wymieszajcie. Pieczcie godzinę w 180 stopniach. Następnie przełóżcie wszystko do dużego garnka. Dodajcie pozostałe składniki i zagotujcie.

Zmniejszcie ogień i gotujcie przez ok. 20 minut. Zmiksujcie całość na gładki krem. Możecie go podawać z prażonymi pestkami dyni oraz polać mlekiem kokosowym lub jogurtem.

 


 

Placki z dyni

Zdjęcie 2_Smakując

Składniki:

  • 1/2 kg dyni startej na tarce o dużych oczkach
  • 3 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 1 roztrzepane jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • olej do smażenia

 

W dużej misce wymieszajcie dynię, czosnek, zioła i chili. Dodajcie jajko, mąkę i ponownie dobrze wymieszajcie, tak aby wszystkie składniki połączyły się. Na patelni rozgrzejcie olej. Formujcie placki i smażcie z każdej strony do uzyskania złotobrązowego koloru. Możecie podawać z jogurtem.

 


 

Dyniowy sernik z mascarpone

Zdjęcie 3_Smakując

Składniki:

  • 400 g purée z dyni (przepis poniżej)
  • 150 g kruchych ciastek
  • 70 g miękkiego masła
  • 250 g mascarpone
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 200 g cukru
  • ekstrakt z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku

 

Zacznijcie od purée. Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni. Potrzebujecie około 2 kg świeżej dyni. Pokrójcie ją w większe części, pozbądźcie się nasion i miękkiego miąższu. Dynię ze skórą ułóżcie na wyścielonej papierem blaszce do pieczenia. Pieczcie ok. 45 minut. Łyżką wybierzcie miąższ ze skóry, zawińcie w ściereczkę i wyciśnijcie wodę. Zmiksujcie w blenderze, odstawcie.

W blenderze zmiksujcie również ciastka, aż będą sypkie. Wsypcie je do miski, dodajcie masło i wymieszajcie dobrze, najlepiej rękami. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyścielcie najpierw papierem do pieczenia; sam spód – łatwiej potem wyciągniecie ciasto. My użyliśmy tortownicy z nakładanym, regulowanym pierścieniem. Wyłóżcie masę z ciastek, dobrze uklepcie. Resztę składników wymieszajcie ze sobą w misce, aż będą miały kremową konsystencję. Wyłóżcie masę na przygotowany spód z ciastek. Pieczcie przez około 1 godzinę. Wyjmijcie, poczekajcie, aż wystygnie, wstawcie do lodówki na kolejne 2-3 godziny. Posypcie cukrem pudrem (jeśli lubicie).

Smacznego!