Wesprzyj Kulturę Liberalną
Kultura Liberalna istnieje dzięki osobom takim jak Ty. Wesprzyj Kulturę Liberalną
Z centrum widać najwięcej
  

KULTURA LIBERALNA > Smakując > Co ma żurawina...

Co ma żurawina z żurawia?

Justyna i Daniel Hof

Owoc, który najbardziej kojarzy nam się z nadchodzącymi Świętami? Pomarańcza, mandarynka, jabłko? Nie, to żurawina!

Wciąż niedoceniana w Polsce, a szkoda.

Jest świetnym towarzyszem mięs, głównie drobiu (indyka, gęsi, kurczaka), ale i dziczyzny. Występuje wtedy w formie sosu lub chutneya. W ciastach, ciasteczkach, sorbetach rewelacyjnie łamie swoim kwaskowatym smakiem ich słodycz. Pojawia się również jako główna bohaterka w nalewkach, kompotach, sokach, konfiturach i – jak się przekonacie poniżej – dzięki swojemu pięknemu kolorowi jest świetnym barwnikiem do… makaronu! Spotkacie ją również w formie suszonej, w której jest nie tylko rewelacyjnym dodatkiem do sałat, ale i dobrym zamiennikiem dla niezdrowych przegryzek – warto mieć zawsze przy sobie miseczkę tego bardzo zdrowego smakołyku.

Żurawina, oprócz nieocenionych walorów smakowych, posiada też niezaprzeczalne właściwości dietetyczne i lecznicze właśnie. Charakteryzuje ją duża zawartość witamin, soli mineralnych, kwasów organicznych, garbników, karotenoidów, pektyn oraz wielu innych substancji niezbędnych do zachowania zdrowia.

Pomaga nam przy zwalczaniu takich chorób jak: infekcje dróg moczowych oraz zapalenie pęcherza moczowego, choroba wieńcowa, paradontoza i choroby przyzębia, wrzody żołądka i dwunastnicy, kamica nerkowa.

Jeśli późnym latem usłyszycie hasło: „Chodźmy zbierać żurawinę!”, musicie uzbroić się w długie kalosze i wodoodporne spodnie. Żurawina rośnie bowiem na terenach podmokłych, wręcz bagiennych, na torfowiskach. W stanie naturalnym w Polsce występuje żurawina błotna (Vaccinum oxycoccus) i żurawina drobnolistna (Vaccinium microcarpon). Kwitnie w czerwcu i lipcu, wytwarzając liczne różowawo-białawe drobne kwiatki przypominające kształtem dziób żurawia (stąd jej nazwa). Owoce żurawiny świetnie się przechowują dzięki bardzo wysokiej zawartości naturalnego konserwantu – kwasu benzoesowego.

Występuje również w formie uprawnej, możecie zatem hodować ją w swoich ogrodach czy na tarasach.

Chcielibyśmy przedstawić Wam poniżej kilka przepisów z żurawiną w roli głównej, pokazując jednocześnie jej różnorodne zastosowanie. Zaczynamy od sosu, który będzie świetnym dodatkiem do świątecznych dań mięsnych.

 

Prosty sos żurawinowy

 

Ilu_1 i Ikonka Wpisu

 

Składniki:

2 szklanki żurawiny (może być mrożona)
1/2 szklanki syropu klonowego (jeśli sos będzie za mało słodki, można dosypać trochę cukru)
1/3 szklanki soku jabłkowego
1/2 łyżeczki masła

 

Rondel o grubym dnie umieśćcie na średnim ogniu, wrzućcie do niego żurawinę, wlejcie syrop i sok, wymieszajcie. Gotujcie ok. 10-15 minut – aż żurawina zacznie pękać i puszczać soki. Dodajcie masło, wymieszajcie. Wyłączcie ogień, ale garnek zostawcie na palniku – aż do wystygnięcia. Podawajcie od razu albo przechowujcie w lodówce przez kilka dni.

Teraz coś dla miłośników śledzi, których, naszym zdaniem, nie może zabraknąć na świątecznym stole.

 

Tatar ze śledzia z jabłkami i żurawiną

 

Ilu_2

 

Składniki:

1/2 kg solonych śledzi
3 duże jabłka, obrane, pokrojone w kostkę
1 mała czerwona cebula, posiekana w kostkę
2 łyżki posiekanego koperku, plus trochę do posypania
200 ml śmietany 30 proc.
8-10 małych korniszonów, pokrojonych w kostkę
100 ml jogurtu naturalnego
100-150 g żurawiny

 

Śledzie zalejcie zimną wodą i moczcie co najmniej 1 godzinę. Następnie pokrójcie je w kostkę. Wszystkie składniki oprócz żurawiny wymieszajcie ze sobą. Przykryjcie i wstawcie do lodówki na co najmniej 12 godzin. Przed podaniem posypcie żurawiną i koperkiem.

Poniżej zapraszamy na wspomniany już wcześniej makaron barwiony sokiem z żurawiny właśnie.

 

Żurawinowe fettuccine z sosem pomidorowym i krewetkami

 

Ilu_3

 

Składniki:

250 g obgotowanych krewetek
sól, pieprz
słodka papryka
2 łyżki masła

makaron:

250 g makaronu fettuccine lub innego, który lubicie
2 l soku żurawinowego
sól

sos pomidorowy:

3 łyżki przecieru pomidorowego
1 szklanka śmietany 18 proc.
100 ml białego wytrawnego wina
1/2 szklanki wody z gotowania makaronu
200 g pieczarek, pokrojonych w plastry
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku, posiekane
1 szalotka, posiekana
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1/2 szklanki parmezanu
szczypta oregano, gałki muszkatołowej, bazylii
1 łyżka posiekanej natki
sól, pieprz

 

Doprawcie krewetki, odstawcie na 15 minut. Zagotujcie sok żurawinowy, posólcie go i ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. Zostawcie 1/2 szklanki wody z gotowania na później. W tym czasie na głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę i wrzućcie na nią szalotkę i czosnek, smażcie chwilę, aż zmiękną. Dodajcie pieczarki, wymieszajcie i dodajcie masło. Dolejcie wino i gotujcie ok. 10 minut. Dodajcie śmietanę i przecier pomidorowy. Jeśli sos jest za gęsty, możecie go teraz podlać wodą z gotowania makaronu. Dodajcie przyprawy i liść laurowy, gotujcie 15 minut. Na małej patelni rozgrzejcie masło i usmażcie na nim krewetki, po 2 minuty z każdej strony. Do sosu dodajcie parmezan oraz sól i pieprz, jeśli potrzeba. Na talerze wyłóżcie makaron, polejcie go sosem, na wierzch wyłóżcie krewetki. Wszystko posypcie natką pietruszki.

A na koniec deser.

 

Ciasteczka z żurawinową konfiturą i serkiem mascarpone

 

Ilu_4

 

Składniki:

ciasto (4 małe foremki, 10-11 cm):

160 g mąki
60 g cukru pudru
80 g schłodzonego masła
2 łyżki zimnego mleka
2 małe jajka
szczypta soli

nadzienie:

150 g serka mascarpone
2 łyżki śmietany kremówki
1 łyżka cukru trzcinowego

konfitura z żurawin:

2 l żurawiny, oczyszczonej i umytej
1,5 kg cukru
1 l obranych i startych na grubej tarce jabłek
1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Żurawinę wrzućcie do malaksera i zmiksujcie. Przełóżcie do miski, dodajcie jabłka i cukier, wymieszajcie. Odstawcie na kilka dni w chłodne miejsce, codziennie kilkakrotnie mieszając masę. Na koniec dodajcie 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Przelejcie masę do słoików, na pokrywkę wylejcie kroplę spirytusu i podpalcie, a potem szybko zakręćcie słoik.

Składniki ciasta wrzućcie do malaksera, zagniećcie ciasto, podzielcie na 4 części, rozwałkujcie i wyłóżcie nimi foremki. Wstawcie do lodówki co najmniej na 1 godzinę. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni, wyjmijcie foremki z lodówki, nakłujcie widelcem ciasto, wsypcie trochę fasoli do obciążenia, żeby ciasto nie przesuwało się, gdy będzie rosnąć. Pieczcie 15 minut. Wyjmijcie, wysypcie fasolę i znów wstawcie do pieczenia na ok. 15 minut, aż ciasto się zrumieni. Przygotujcie krem, zmiksujcie ze sobą mascarpone i śmietanę, powoli wsypując cukier. Na ciastka wyłóżcie krem, a następnie 1 łyżkę konfitury z żurawin.

Życzymy Wam wszystkim nowych doznań kulinarnych w tym nadchodzącym świątecznym czasie!

...czy możemy poprosić Cię o jeszcze chwilę uwagi? Mamy dla Ciebie ważną wiadomość.

„Kultura Liberalna” jest magazynem wydawanym społecznie: to znaczy, że ukazuje się dzięki osobom takim jak Ty. Patrzymy na ręce politykom wszystkich opcji. Bronimy wartości demokratycznych i wolnościowych. Pracujemy nad wizjami Polski na przyszłość. W czasach postępującej radykalizacji i rosnących podziałów politycznych tworzymy pismo, które niezmiennie idzie własną drogą.

Wspólnie tworzymy demokratyczne media. Jeśli czytasz „Kulturę Liberalną” i popierasz to, co robimy, wesprzyj nas.

SKOMENTUJ

Nr 308

(48/2014)
2 grudnia 2014

PRZECZYTAJ INNE Z TEGO NUMERU

PRZECZYTAJ INNE Z TEGO NUMERU

PRZECZYTAJ INNE Z DZIAŁU

KOMENTARZE



WAŻNE TEMATY:

TEMATY TYGODNIA

drukuj