Podróżujemy, zbieramy nowe doświadczenia, otwieramy się na świat, w tym na inne smaki. Pielęgnujemy te wspomnienia, wracamy do nich, pełne półki sklepowe nam w tym pomagają. Nowe rozwiązania i receptury są na wyciągnięcie ręki, wołają do nas z internetu i gazet.

Poniższe przepisy nie uciekają od tradycji za daleko, spokojnie, chcemy jedynie trochę odświeżyć wielkanocny stół, pokazać, że inne zioła, dodatki, np. oliwki, wzbogacenie zwykłego twarogu ricottą, wprowadzenie ryb, odrobina wina albo brandy są w stanie wynieść klasyczne dania na nowe, wyższe poziomy. Wegetarianie i weganie też znajdą tutaj coś dla siebie.

Zapraszamy w naszą podróż! Pierwsza stacja to jajko, symbol rodzącego się życia. Jest jednym z głównych bohaterów wielkanocnych stołów. Dlaczego nie odziać go w kolorowy płaszcz (buraczane jaja), nie faszerować łososiem czy guacamole wprost z Meksyku?

 

Buraczane jaja

 smakujac 1

Składniki:

2 duże buraki
2 szklanki wody
1 szklanka octu winnego
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
4 goździki
5–6 jaj kurzych bądź 8–10 przepiórczych

Jaja ugotujcie na twardo i obierzcie ze skorupek. Buraki umyjcie (nie trzeba ich obierać), pokrójcie na plasterki, wrzućcie do garnka. Zalejcie wodą i octem, dodajcie przyprawy i gotujcie 10–15 minut. Zostawcie do ostygnięcia. Kiedy marynata jest zimna, przecedźcie ją.

Do odcedzonej marynaty włóżcie ugotowane, zimne i obrane jaja tak, by całe były zanurzone. Zostawcie w marynacie na 12 godzin. Smacznego!

 

Jaja faszerowane wędzonym łososiem

 smakujac 2

Składniki:

8 ugotowanych na twardo jaj
4 plastry wędzonego łososia
2 łyżeczki musztardy Dijon
3–4 łyżki majonezu
1 szalotka, drobno posiekana
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
sól
pieprz
3–4 łyżeczki kawioru

Jajka przekrójcie na pół, wyjmijcie delikatnie żółtka, które wrzućcie do malaksera. Dodajcie pozostałe składniki i zmiksujcie na gładką masę. Gotowym farszem napełnijcie jajka, udekorujcie kawiorem. Smacznego!

 

Jaja faszerowane guacamole

 smakujac 3

Składniki:

6 jajek, ugotowanych na twardo
1 awokado
sok z połówki limonki
garść kolendry, posiekanej
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
sól, pieprz
papryka wędzona

Jajka przekrójcie na pół, delikatnie wyjmijcie żółtka, przełóżcie je do miski. Miąższ z awokado również tam dołóżcie, dodajcie sok z limonki, kolendrę, czosnek, pieprz i sól. Rozgniećcie wszystko widelcem bądź praską do ziemniaków. Masę nałóżcie do połówek jajek. Posypcie wędzoną papryką, ozdóbcie listkiem kolendry. Smacznego!

 


 

Kolejna stacja to wędliny i mięsiwa, symbol płodności i dostatku. Pokażemy, jak i czym je zastąpić, jeśli nie jadamy mięsa. Do tradycyjnego pasztetu z wątróbki dodamy brandy, białą kiełbasę podlejemy czerwonym winem i dodamy oliwki, a królika otulimy w migdały. Udowodnimy też, że pasztet z grzybów z dodatkiem orzechów i białego wina może doskonale zastąpić ten mięsny.

 

Biała kiełbasa z oliwkami i rozmarynem w czerwonym winie

 smakujac 4

Składniki:

6–8 sztuk cienkich, białych kiełbas (ok. 500 g)
1 szklanka posiekanych w plasterki czarnych oliwek
3 gałązki świeżego rozmarynu
400 ml czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka masła klarowanego

Masło rozgrzejcie na głębokiej patelni, wrzućcie kiełbasę i oliwki, podsmażcie, aż kiełbasa się zrumieni – po kilka minut z każdej strony. Wrzućcie rozmaryn, zalejcie wszystko winem, duście na wolnym ogniu ok. 20–30 minut, obracając kiełbaski od czasu do czasu. Smacznego!

 

Pasztet z wątróbki drobiowej z tymiankiem i brandy

 smakujac 5

Składniki:

500 g drobiowej wątróbki, umytej, osuszonej, pokrojonej w plastry
2 szalotki, posiekane (lub 1/2 dużej cebuli)
liście z 8–10 gałązek tymianku
3 łyżki brandy
80 g masła pokrojonego w kostkę
3 łyżki ubitej śmietany
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
masło do smażenia + oliwa, żeby masło się nie spaliło
kilka gałązek tymianku do dekoracji (opcjonalnie)
4 łyżki masła klarowanego

Na rozgrzaną patelnię z masłem i oliwą wrzućcie szalotkę (cebulę) razem z liśćmi tymianku i smażcie ok. 5 minut, aż szalotka zmięknie. Dodajcie brandy i smażcie, aż alkohol praktycznie odparuje (ok. 2–3 minut). Przerzućcie wszystko do malaksera. Na tę samą patelnię wrzućcie trochę masła i wątróbkę, smażcie, aż się zetnie (czyli nie będzie w środku różowa); nie róbcie tego za długo, łatwo jest wysuszyć wątróbkę. Przełóżcie ją także do malaksera. Miksujcie, dodając masło, czekajcie, aż pasztet zrobi się gładki i mazisty. Dodajcie ubitą śmietanę, sól, pieprz i gałkę. Przełóżcie pasztet do naczynia, w którym będziecie go serwować. Masło klarowane rozgrzejcie na patelni na średnim ogniu, odstawcie do wystygnięcia.

Gdy pasztet i masło będą wychłodzone, wyłóżcie na wierzch gałązki tymianku i delikatnie zalejcie pasztet masłem klarowanym. Wstawcie wszystko szczelnie przykryte do lodówki na kilka godzin. Pasztet świetnie smakuje z korniszonami. Smacznego!

 

Pasztet (pâté) z grzybów i orzechów z rozmarynem i tymiankiem

 smakujac 6

Składniki:

1/2 szklanki podprażonych na suchej patelni orzechów
1 szalotka (bądź 1 mała cebula), posiekana
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku, posiekane
1,5 szklanki pokrojonych grzybów
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
3 łyżki białego, wytrawnego wina (bądź np. octu jabłkowego)
sól
pieprz

Rozgrzejcie oliwę na patelni, wrzućcie szalotkę, smażcie, aż zmięknie, dodajcie czosnek, smażcie kolejne 30 sekund. Dodajcie grzyby i zioła, smażcie, aż grzyby będą miękkie. Dodajcie wino i poczekajcie, aż prawie całe odparuje. Przełóżcie grzyby do malaksera, dodajcie uprażone orzechy, zmiksujecie na gładką masę, posólcie i popieprzcie do smaku. Smacznego!

 

Królik w sosie migdałowym z purée z zielonego groszku

 smakujac 7

Składniki:

1,4 kg królika, podzielonego na części
oliwa, tyle, żeby przykryła dno garnka
2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz
1 średniej wielkości cebula, posiekana
6 ząbków czosnku, posiekanych
2 łyżki mąki
240 ml przecieru pomidorowego, użyliśmy pulpy
1 szklanka białego wina
2 szklanki wody
3/4 szklanki rozdrobnionych migdałów
2-3 gałązki tymianku

purée:

200 g mrożonego groszku, rozmrożonego
40 g migdałów
2 łyżki kremowego serka
3 łyżki oliwy z oliwek
40 g startego parmezanu
4–6 liści świeżej mięty
sól, pieprz
sok z 1 limonki

 


 

Ostatnia stacja to ciasto, a dokładniej sernik. Ciasto jest symbolem wszechstronnych umiejętności, a ser – zdrowia dla zwierząt hodowlanych. Dlaczego do zwykłego twarogu nie dodać lekkiej ricotty, a spodu sernika nie zrobić z herbatników?

 

Sernik z sera ricotta

smakujac 8

Składniki:

300 g sera ricotta
150 g twarogu śmietankowego
3 jajka
1 szklanka + 1/4 szklanki cukru
skórka z dwóch cytryn
200 ml słodkiej śmietany 30%
łyżeczka aromatu waniliowego
200 g herbatników
łyżeczka skórki cytrynowej
80 g miękkiego masła

Zacznijcie od utarcia jajek z cukrem. Następnie wymieszajcie na gładką masę ricottę z twarogiem. Dodajcie skórkę, wanilię, lekko ubitą śmietanę i dobrze wszystko wymieszajcie. Masę serową zmiksujcie z utartymi jajkami. Odstawcie na godzinę do lodówki.

Herbatniki wrzućcie do miski miksera i miksujcie ze skórką i masłem, aż powstanie piaskowa masa. Przełóżcie masę do tortownicy, uklepcie za pomocą szklanki. Podpieczcie przez 5 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Do piekarnika wstawcie naczynie żaroodporne wypełnione odrobiną wody.

Schłodzoną masę serową przełóżcie na tortownicę i pieczcie przez 45 minut w 180 stopniach. Odstawcie do wystudzenia. Włóżcie przynajmniej na godzinę do lodówki. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w chłodziarce. Przed podaniem posypcie cukrem pudrem. Smacznego!

Życzymy Wam nietuzinkowych, nienudnych Świąt Wielkanocnych!