Z centrum widać najwięcej
  

KULTURA LIBERALNA > Smakując > Smak dzieciństwa

Smak dzieciństwa

Justyna i Daniel Hofowie

Chyba najmocniejszy zmysł, który pozwala nam na szybkie, bezbolesne cofnięcie się do czasów bezkresnego szczęścia, uśmiechu na twarzy, nieograniczonej radości i beztroski. Przywołuje miejsca, osoby, sytuacje. Niezapomniane wakacje, wspólne gotowanie z rodzicami, dziadkami. Tyle ilu ludzi, tyle wspomnień.

Zmysł smaku najczęściej idzie w parze z zapachem. Pamiętacie ten pieczonego ciasta z truskawkami, rabarbarem czy bułek drożdżowych z powidłami? Nasze dzieciństwo to oranżada wyborowa, chleb z masłem i cukrem, kluski leniwe, naleśniki z serem, jajecznica na mleku czy wreszcie pierogi ruskie i placki z ziemniaków i twarogu.
Często wracamy do tych kulinarnych wspomnień, czasem je udoskonalamy, zmieniamy, ale nieraz przygotowujemy je zgodnie z recepturami mamy, z zeszytu w brązowej okładce z lat 70. Poniżej znajdziecie kilka naszych „flagowych” przepisów, pochodzących z lat dzieciństwa, którymi teraz zarażamy też nasze dzieci. Zapraszamy do wspólnej podróży wspomnień. Mamy nadzieję, że znajdziecie tu także swoje smaki!

Ciasto z rabarbarem

Zaczynamy od ciasta z owocami, w tym przypadku z rabarbarem. Pojawiało się co tydzień na naszych stołach, przez całe lato.

o

Składniki:

60 g masła
150 ml maślanki
200 g cukru
2 duże jaja
210 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka starta z 1 cytryny
nasiona z 1 laski wanilii
200 g rabarbaru, pokrojonego
garść płatków migdałowych
szczypta cukru pudru

Rozgrzejcie piec do 180 stopni Celsjusza. Formę do pieczenia (użyliśmy mniejszej, 22-23 cm), wysmarujcie odrobiną masła i obsypcie bułką tartą. W rondelku, na średnim ogniu rozpuście 60 g masła, odstawcie do wystygnięcia, a następnie dodajcie do niego maślankę, wymieszajcie i odstawcie.
Utrzyjcie mikserem jaja z cukrem. Dodajcie mieszankę masła i maślanki, a następnie mąkę, proszek do pieczenia, sól. Potem skórkę z cytryny i nasiona wanilii, zmiksujcie na gładką masę. Przelejcie ciasto do formy, wyłóżcie rabarbar, posypcie płatkami migdałowymi oraz szczyptą cukru pudru. Pieczcie ok. 45 minut. Przed wyjęciem, sprawdźcie ciasto drewnianym patyczkiem – musi być suchy. Smacznego!

Naleśniki z twarogiem

Wzbogacamy je teraz wanilią, są obowiązkową pozycją każdego tygodnia naszych synów.

o

Składniki:

ciasto naleśnikowe:
2 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
kapka oleju
szczypta soli

masa twarogowa:
200 g twarogu białego
kilka łyżek śmietany (w zależności od tego, jak bardzo kremową masę lubimy)
kapka miodu
nasiona z 1 laski wanilii

Wymieszajcie składniki ciasta naleśnikowego, usmażcie naleśniki na mocno rozgrzanej patelni. Połączcie ze sobą składniki masy twarogowej, którą posmarujcie naleśniki, zwińcie. Smacznego!

Lemoniada z rabarbaru z rozmarynem

Zamiast oranżady proponujemy przygotować lemoniadę. Zdrowsza i – naszym zdaniem – smaczniejsza.

DSC_0021

Składniki:

2 szklanki pokrojonego rabarbaru
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki wody
sok z 2-3 cytryn
woda, kostki lodu
3-4 plastry cytryny
2-3 gałązki rozmarynu

W rondlu zagotujcie rabarbar z cukrem i wodą. Zmniejszcie ogień i gotujcie ok. 5-10 minut. Przecedźcie przez sito, do powstałego płynu dodajcie sok z cytryny, ostudźcie. Powstała baza do lemoniady. Tylko od Was zależy, jak słodką i wyrazistą w smaku chcecie pić lemoniadę, w zależności od upodobań dodajcie odpowiednio dużo wody czy też lodu. Dołóżcie rozmaryn i plastry cytryny, wstawcie do lodówki. Smacznego!

Placki z ziemniaków i twarogu

W domu u Daniela częstym daniem obiadowym były placki z ziemniaków, które zostały z dnia poprzedniego, a do których dorzucało się twaróg, jajko i bułkę tartą. Niebo w gębie!

DSC_0373

Składniki:

ok. 1 kg ziemniaków
30-40 dag twarogu
2 jajka
1 żółtko
1/2 szklanki bułki tartej
sól, pieprz
olej do smażenia

Ugotowane i wystudzone ziemniaki utłuczcie razem z twarogiem. Dodajcie jedno jajko i żółtko oraz połowę bułki tartej. Doprawcie solą i pieprzem. Wyróbcie na jednolitą masę i uformujcie placki-kotleciki. Panierujcie w jajku i pozostałej bułce tartej. Smażcie na oleju z obu stron, aż staną się rumiane. Możecie do masy dodać podsmażoną cebulę. Smacznego!

Chałka z masłem

Wakacje u babci to smak ciepłej chałki z masłem, popijanej mlekiem. Wtedy jedzona z makiem, dziś lubimy ją przygotowywać z sezamem.

DSC_0055

Składniki:

30 g świeżych drożdży
1 łyżka miodu
400 ml ciepłej wody
1 kg mąki
1 łyżka soli
1/3 szklanki drobnego cukru
3 roztrzepane jajka
100 g roztopionego, ostudzonego masła
jajko, rozbełtane, do posmarowania chałki
sezam, mak (opcjonalnie)

Do wody dodajcie miód, drożdże, wymieszajcie i odstawcie na kilka minut. W misce wymieszajcie mąkę z cukrem i z solą. Do mąki dodajcie drożdże rozpuszczone w wodzie. Dobrze wymieszajcie. W tym czasie dodajcie jajka i masło. Wszystko razem wyróbcie. Gdy zagniatane ciasto zacznie odchodzić od ścian miski, przenieście je na stolnicę i dalej zagniatajcie przez kilka minut. Włóżcie do miski, lekko spryskajcie oliwą, miskę przykryjcie ścierką i zostawcie na dwie godziny do wyrośnięcia. Podczas wyrastania ciasto trzeba dwa razy odgazować tzn. grzmotnąć w nie pięścią. Gdy wyrośnie, podzielcie je na dwie części. Z każdej uformujcie po 4 wałki i zaplećcie podobnie jak warkocz (złączcie wałki od góry, zaczynając od prawej strony zakładajcie kolejno: 1 nad 3, 2 nad 3, 4 nad 2 i powtarzajcie). Chałki przełóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryjcie folią i odstawcie do wyrośnięcia na około trzy kwadranse. Wyrośnięte posmarujcie rozbełtanym jakiem. Posypcie sezamem, makiem bądź zostawcie bez niczego. Pieczcie ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Gdy zaczną zbytnio się rumienić, możecie przykryć je folią aluminiową. Smacznego!

***

W pogoni za nowymi, nieznanymi smakami, nie zapominajmy o tych, które nas stworzyły, dały odniesienie, wspaniałe wspomnienia, czy po prostu miłość. Pielęgnujmy ten czas i dziecko w sobie.

...czy możemy prosić Cię o chwilę uwagi? Rzetelne dziennikarstwo wykonywane z pasją potrzebuje dziś wsparcia.

Dzięki pomocy Darczyńców możemy:

  • pracować nad tygodnikiem i codziennymi komentarzami, nie rezygnując z ich jakości,
  • wypełniać misję naszej Fundacji i wprowadzać do debaty publicznej nowe sposoby rozumienia świata,
  • planować naszą pracę w perspektywie kilkudziesięciu miesięcy.

Dlatego prosimy Cię serdecznie:

SKOMENTUJ

Nr 334

(22/2015)
2 czerwca 2015

PRZECZYTAJ INNE Z TEGO NUMERU

PRZECZYTAJ INNE Z TEGO NUMERU

PRZECZYTAJ INNE Z DZIAŁU

KOMENTARZE

PODOBNE



WAŻNE TEMATY:

TEMATY TYGODNIA

drukuj