Z centrum widać najwięcej
  

PRZEKAŻ
1%
PODATKU
Przekaż 1% podatku na demokratyczne media.
Podaj w rozliczeniu numer
KRS Kultury Liberalnej:
0000 398 695
Przekaż 1% podatku na Kulturę Liberalną forward

KULTURA LIBERALNA > Smakując > Bób zdetronizował cieciorkę

Bób zdetronizował cieciorkę

Magda i Adam Gendźwiłłowie

Czerwcowy bób to zazwyczaj sąsiad truskawek i czereśni na straganach, choć oczywiście mniej od nich popularny, warto jednak po niego sięgnąć i odkryć zalety zielonych ziaren.

Główna kontrowersja wokół bobu dotyczy tego, czy należy jeść go ze skórką czy bez niej. Wcześniej ludzkość musiała się uporać z bardziej fundamentalną kwestią: czy bób w ogóle godzi się jeść? Pitagoras, zasłużona skądinąd postać, miał na ten temat wyrobione dość jednoznaczne zdanie: „Jedzenie bobu jest zbrodnią, którą da się porównać ze zjadaniem głów własnych rodziców”. Jak to dobrze, że to przekonanie nie jest już rozpowszechnione, a bób – bez wyrzutów sumienia – można kupić prawie w każdym warzywniaku.

Czerwcowy bób to zazwyczaj sąsiad truskawek i czereśni na straganach, choć oczywiście mniej popularny i dla wielu zbyt ekscentryczny. Foliowe torebki, w które się go pakuje, nie zawsze mu służą. Owszem, chronią zielone ziarna przed wyschnięciem, ale leżący długo na słońcu bób odparza się i zmienia kolor, a wrzucony do wody wyjątkowo brzydko pachnie, jakby chciał się tym odpłacić za długie godziny niewoli w trudnych warunkach.

Świeży bób ugotowany w osolonej wodzie to przekąska sama w sobie. Fasolowata w swojej strukturze, choć trochę bardziej sprężysta i soczysta, intensywniejsza w smaku. Sycąca – warto dodać – i zdrowa. W tej postaci bób pojawia się w naszej kuchni na inaugurację sezonu, trochę jak szparagi – bez żadnych dodatków. Dopiero potem łączymy go z innymi składnikami, traktując jak innych strączkowych kuzynów. Dobrze sprawdza się jako dodatek do drobiu, omleta, paelli i do różnych ajntopfów, którym z pewnością doda zieleni i mącznej treściwości. Próbowaliśmy doskonałego risotta z bobem, kaszotta z bobem i tadżinu z bobem. Sprawdzają się doskonale, choć do tego ostatniego raczej ciecierzyca jest dodatkiem ortodoksyjnym i mainstreamowym.

Ciecierzycę zdetronizowaliśmy też ostatnio, przygotowując pastę kanapkową z bobu. Pasta przypomina hummus, bo dodaje się do niej sezamowej pasty tahini. Smakuje doskonale. I doskonale sprawdza się na letnie wieczory przy winie. Może gdyby Pitagoras spróbował, zmieniłby zdanie…

pasta_z_bobu2

Składniki:

400 g bobu

4 łyżki pasty tahini

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

1/3 szklanki oliwy z oliwek

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

3 łyżki pestek słonecznika

sól

W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sól i próbujemy. Woda powinna mieć smak wody morskiej (przyjmijmy, że z Bałtyku). Wrzucamy bób i gotujemy 3 minuty. Przygotowujemy drugi garnek, do którego wlewamy lodowatą wodę. Ugotowany bób odcedzamy i wkładamy do zimnej wody na 5-10 minut. Po tym czasie obieramy bób z łupinek.

Do misy blendera wkładamy obrany bób. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, tahini, pieprz cayenne, oliwę z oliwek. Blendujemy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa wyda się zbyt sucha, dodajmy wody. Do gotowego hummusu z bobu dodajemy natkę pietruszki i pestki słonecznika. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce polewając wierzch odrobiną oliwy, która powinna ochronić go przed wysychaniem.

Skoro tu jesteś...

...mamy do Ciebie małą prośbę. Żyjemy w dobie poważnych zagrożeń dla pluralizmu polskich mediów. W Kulturze Liberalnej jesteśmy przekonani, że każdy zasługuje na bezpłatny dostęp do najwyższej jakości dziennikarstwa

Każdy i każda z nas ma prawo do dobrych mediów. Warto na nie wydać nawet drobną kwotę. Nawet jeśli przeznaczysz na naszą działalność 10 złotych miesięcznie, to jeśli podobnie zrobią inni, wspólnie zapewnimy działanie portalowi, który broni wolności, praworządności i różnorodności.

Prosimy Cię, abyś tworzył lub tworzyła Kulturę Liberalną z nami. Dołącz do grona naszych Darczyńców!

SKOMENTUJ

Nr 338

(26/2015)
30 czerwca 2015

PRZECZYTAJ INNE Z TEGO NUMERU

PRZECZYTAJ INNE Z TEGO NUMERU

PRZECZYTAJ INNE Z DZIAŁU

KOMENTARZE



WAŻNE TEMATY:

TEMATY TYGODNIA

drukuj