Żyjemy dziś w pośpiechu. Śpieszymy się do szkoły, na zajęcia, do pracy. Wstajemy zbyt szybko, jemy w biegu. Do tego w złych porach, niedbale, bez namysłu nad tym, co jest potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.

Śniadanie zapewnia nam dobry start. Większość z nas pełną sprawność intelektualną i fizyczną osiąga mniej więcej dwie do trzech godzin po obudzeniu. Wysoki poziom naszej wydajności utrzymuje się potem przez ok. 4 kolejne godziny. Na resztę dnia zwalniamy obroty. Dlatego też ten pierwszy posiłek, który ma dostarczyć nam energię do działania i rozwiązywania problemów w pierwszej fazie dnia, jest tak strategicznie ważny.

Śniadanie nie tylko należy jeść, ale też należy jeść je z głową.

Przedstawiamy poniżej kilka naszych śniadaniowych propozycji. Jeśli w ciągu tygodnia tak bardzo śpieszycie się do Waszych zajęć, znajdźcie w weekend, czy dzień świąteczny, czas na przyrządzenie sobie tych dobroci.

Zaczynamy naszą ulubioną, najczęściej pojawiającą się na porannym stole szakszuką. Cudowna w chłodniejsze dni, szybka i łatwa w wykonaniu, esencjonalna.

Szakszuka, jajka na pomidorach i papryce

DSC_0041

Składniki:

2 cebule, posiekane

3 ząbki czosnku, posiekane

2 papryki, pokrojone w słupki

1 puszka pomidorów

1 łyżka kolendry w proszku

1 łyżka papryki w proszku

1 łyżeczka harissy lub płatków chili

1 łyżka miodu

1 łyżeczka kuminu

3 jajka

sól, pieprz

oliwa

natka pietruszki

Na oliwie podsmażcie cebulę, dodajcie czosnek, a następnie paprykę, wszystko smażcie na średnim ogniu przez ok. 7 minut. Dodajcie puszkę pomidorów, przyprawy oraz miód, wymieszajcie, wbijcie delikatnie jajka, przykryjcie patelnię i gotujcie ok. 10 min, aż się jajka zetną. Posypcie natką.

***

Nasze kolejne śniadanie to propozycja wykorzystania sezonowych szparagów. Świetnie nadają się jako dodatek do porannego posiłku.

Wędzony łosoś zapiekany pod jajkiem i pieczone szparagi

DSC_0003

Składniki (4 porcje):

150 g wędzonego łososia, posiekanego

5 łyżek serka śmietankowego, w temp. pokojowej

1 mały por, tylko biała część, posiekany

3 łyżki masła

4 jajka

2 łyżki posiekanego szczypiorku

sól

pieprz

garść zielonych szparagów z odciętymi końcówkami

oliwa

czosnek suszony

Rozgrzejcie piekarnik do 200 st. Do foremek do zapiekania wrzućcie po 1/2 łyżki masła, wstawcie je do rozgrzewającego się piekarnika i, dopiero kiedy masło się rozpuści, wyjmijcie je. Na patelni rozgrzejcie 1 łyżkę masła i podsmażcie na niej por (ok. 3–4 minuty). Przełóżcie go do miski, dodajcie ok. 120 g posiekanego łososia i serek, wymieszajcie, posólcie i popieprzcie do smaku. Masę przełóżcie do kokilek, delikatnie na każdą wbijcie jajko, posólcie i popieprzcie. Szparagi ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropcie porządnie oliwą, doprawcie solą, pieprzem i czosnkiem. Kokilki wstawcie na górną półkę do piekarnika, szparagi na środkową, pieczcie wszystko ok. 6–8 minut, aż jajka się zetną, szparagi mają być al dente. Kokilki posypcie szczypiorkiem i resztą łososia.

***

I kolejna propozycja na wykorzystanie szparagów.

Szparagi z jajkiem i szynką parmeńską na paście z awokado

DSC_0002 (2)

Składniki:

10–12 zielonych szparagów

1–2 łyżki masła klarowanego

2 jajka

1 duża ciabatta albo kawałek ciemnego chleba

1 awokado

skórka z 1/2 cytryny

sok z cytryny

sól

pieprz

1 i 1/2 łyżeczki musztardy

4 plastry szynki parmeńskiej

sos holenderski:

3 żółtka

2 łyżki soku z cytryny

1 plaska łyżeczka musztardy

100 g roztopionego masła, schłodzonego

sól

pieprz (daliśmy cytrynowy)

W garnku zagotujcie trochę wody. W metalowej misce wymieszajcie żółtka z sokiem z cytryny i musztardą. Kiedy woda zacznie wrzeć, postawcie na garnku miskę tak, żeby nie dotykała wody. Powoli dodajcie roztopione masło. Sos mieszajcie intensywnie, dopóki nie zacznie gęstnieć. Zdejmijcie z garnka. Dodajcie pieprz i sól.

Szynkę parmeńską wrzućcie na rozgrzaną patelnię, podsmażcie, aż będzie chrupiąca.

Obierzcie awokado, wyjmijcie pestkę, pokrójcie na kawałki, skropcie lekko cytryną, dodajcie skórkę z cytryny, pieprz, sól i musztardę. Rozgniećcie wszystko widelcem lub praską do ziemniaków, niech powstanie gładka masa.

Ze szparagów oderwijcie zdrewniałe końcówki, wrzućcie na rozgrzane na patelni grillowej masło, smażcie ok. 4–5 minut, w zależności od grubości szparagów. Na patelni, na której smażyliście szynkę, usmażcie 2 jajka.

Bułkę/chleb posmarujcie pastą z awokado, ułóżcie usmażone szparagi, szynkę, jajko sadzone, posólcie, popieprzcie i polejcie sosem holenderskim.

***

Teraz coś dla wielbicieli śniadań w stylu francuskim, na słodko. Upieczcie swoje własne maślane bułeczki! Świetnie będą smakowały z Waszymi ulubionymi powidłami.

Maślane bułeczki z mascarpone (scones)

DSC_8288

Składniki:

250 g mąki pszennej

50 g cukru

2 łyżeczki cukru pudru

1/2 łyżeczki soli

70 g zimnego masła

120 ml śmietany 30% lub 36%

110 g sera mascarpone (wyjmijcie z lodówki na ok. 30 minut przed przygotowaniem bułeczek)

Rozgrzejcie piekarnik do 200 st. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do miski wsypcie wszystkie sypkie składniki, dodajcie pokrojone w drobną kostkę masło. Wymieszajcie. Masło rozgniećcie widelcem, żeby powstało coś w rodzaju kruszonki. W drugiej misce wymieszajcie śmietanę z serem mascarpone. Masa powinna być gładka, bez grudek. Przelejcie śmietanę do miski z mąką i zagniećcie ciasto. Przełóżcie na lekko obsypaną mąką stolnicę.

Z ciasta uformujcie prostokąt wysoki na ok. 2,5 cm. Wytnijcie 6 prostokątnych bułeczek. Przełóżcie na blachę i pieczcie przez 20 minut. Bułeczki powinny się zarumienić na wierzchu. Wyjmijcie z piekarnika – niech chwilę przestygną. Podawajcie ciepłe z ulubionymi dodatkami.

***

Na koniec śniadanie z dużą ilości zieleni. Rukola, bazylia, ricotta, wszystko pieczone.

Jajka z ricottą na rukoli smażonej z suszonymi pomidorami

1

Składniki:

2 garści rukoli

1 szalotka, posiekana

1 łyżka oliwy

1 szklanka ricotty

1/4 szklanki startego parmezanu

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

3 jajka

1/4 szklanki posiekanych suszonych pomidorów

garść świeżej bazylii

sól, pieprz

chleb z grilla/tostera (opcjonalnie)

Rozgrzejcie piec do 200 st. W misce wymieszajcie ze sobą ricottę, parmezan (zostawcie 2 łyżki), gałkę i szczyptę pieprzu.

Na rozgrzaną na średnim ogniu patelnię wlejcie oliwę i wrzućcie szalotkę, chwilę podsmażcie, aż zmięknie. Dodajcie rukolę, smażcie chwilę, 1–2 minuty. Zdejmijcie z ognia. Dodajcie suszone pomidory, zróbcie 3 „gniazda” z ricotty, z małym zagłębieniem, w które wbijcie jajka; posypcie resztką parmezanu. Wstawcie do pieca, na dolną półkę, przykryjcie papierem do pieczenia, żeby jajka za bardzo się nie przypiekły. Pieczcie 12–16 minut. Posypcie świeżą bazylią. Dobrze smakuje z chrupiącym tostem.

Smacznego!