Żyjemy dziś w pośpiechu. Śpieszymy się do szkoły, na zajęcia, do pracy. Wstajemy zbyt szybko, jemy w biegu. Do tego w złych porach, niedbale, bez namysłu nad tym, co jest potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.
Śniadanie zapewnia nam dobry start. Większość z nas pełną sprawność intelektualną i fizyczną osiąga mniej więcej dwie do trzech godzin po obudzeniu. Wysoki poziom naszej wydajności utrzymuje się potem przez ok. 4 kolejne godziny. Na resztę dnia zwalniamy obroty. Dlatego też ten pierwszy posiłek, który ma dostarczyć nam energię do działania i rozwiązywania problemów w pierwszej fazie dnia, jest tak strategicznie ważny.
Śniadanie nie tylko należy jeść, ale też należy jeść je z głową.
Przedstawiamy poniżej kilka naszych śniadaniowych propozycji. Jeśli w ciągu tygodnia tak bardzo śpieszycie się do Waszych zajęć, znajdźcie w weekend, czy dzień świąteczny, czas na przyrządzenie sobie tych dobroci.
Zaczynamy naszą ulubioną, najczęściej pojawiającą się na porannym stole szakszuką. Cudowna w chłodniejsze dni, szybka i łatwa w wykonaniu, esencjonalna.
Szakszuka, jajka na pomidorach i papryce
Składniki:
2 cebule, posiekane
3 ząbki czosnku, posiekane
2 papryki, pokrojone w słupki
1 puszka pomidorów
1 łyżka kolendry w proszku
1 łyżka papryki w proszku
1 łyżeczka harissy lub płatków chili
1 łyżka miodu
1 łyżeczka kuminu
3 jajka
sól, pieprz
oliwa
natka pietruszki
Na oliwie podsmażcie cebulę, dodajcie czosnek, a następnie paprykę, wszystko smażcie na średnim ogniu przez ok. 7 minut. Dodajcie puszkę pomidorów, przyprawy oraz miód, wymieszajcie, wbijcie delikatnie jajka, przykryjcie patelnię i gotujcie ok. 10 min, aż się jajka zetną. Posypcie natką.
***
Nasze kolejne śniadanie to propozycja wykorzystania sezonowych szparagów. Świetnie nadają się jako dodatek do porannego posiłku.
Wędzony łosoś zapiekany pod jajkiem i pieczone szparagi
Składniki (4 porcje):
150 g wędzonego łososia, posiekanego
5 łyżek serka śmietankowego, w temp. pokojowej
1 mały por, tylko biała część, posiekany
3 łyżki masła
4 jajka
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
pieprz
garść zielonych szparagów z odciętymi końcówkami
oliwa
czosnek suszony
Rozgrzejcie piekarnik do 200 st. Do foremek do zapiekania wrzućcie po 1/2 łyżki masła, wstawcie je do rozgrzewającego się piekarnika i, dopiero kiedy masło się rozpuści, wyjmijcie je. Na patelni rozgrzejcie 1 łyżkę masła i podsmażcie na niej por (ok. 3–4 minuty). Przełóżcie go do miski, dodajcie ok. 120 g posiekanego łososia i serek, wymieszajcie, posólcie i popieprzcie do smaku. Masę przełóżcie do kokilek, delikatnie na każdą wbijcie jajko, posólcie i popieprzcie. Szparagi ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropcie porządnie oliwą, doprawcie solą, pieprzem i czosnkiem. Kokilki wstawcie na górną półkę do piekarnika, szparagi na środkową, pieczcie wszystko ok. 6–8 minut, aż jajka się zetną, szparagi mają być al dente. Kokilki posypcie szczypiorkiem i resztą łososia.
***
I kolejna propozycja na wykorzystanie szparagów.
Szparagi z jajkiem i szynką parmeńską na paście z awokado
Składniki:
10–12 zielonych szparagów
1–2 łyżki masła klarowanego
2 jajka
1 duża ciabatta albo kawałek ciemnego chleba
1 awokado
skórka z 1/2 cytryny
sok z cytryny
sól
pieprz
1 i 1/2 łyżeczki musztardy
4 plastry szynki parmeńskiej
sos holenderski:
3 żółtka
2 łyżki soku z cytryny
1 plaska łyżeczka musztardy
100 g roztopionego masła, schłodzonego
sól
pieprz (daliśmy cytrynowy)
W garnku zagotujcie trochę wody. W metalowej misce wymieszajcie żółtka z sokiem z cytryny i musztardą. Kiedy woda zacznie wrzeć, postawcie na garnku miskę tak, żeby nie dotykała wody. Powoli dodajcie roztopione masło. Sos mieszajcie intensywnie, dopóki nie zacznie gęstnieć. Zdejmijcie z garnka. Dodajcie pieprz i sól.
Szynkę parmeńską wrzućcie na rozgrzaną patelnię, podsmażcie, aż będzie chrupiąca.
Obierzcie awokado, wyjmijcie pestkę, pokrójcie na kawałki, skropcie lekko cytryną, dodajcie skórkę z cytryny, pieprz, sól i musztardę. Rozgniećcie wszystko widelcem lub praską do ziemniaków, niech powstanie gładka masa.
Ze szparagów oderwijcie zdrewniałe końcówki, wrzućcie na rozgrzane na patelni grillowej masło, smażcie ok. 4–5 minut, w zależności od grubości szparagów. Na patelni, na której smażyliście szynkę, usmażcie 2 jajka.
Bułkę/chleb posmarujcie pastą z awokado, ułóżcie usmażone szparagi, szynkę, jajko sadzone, posólcie, popieprzcie i polejcie sosem holenderskim.
***
Teraz coś dla wielbicieli śniadań w stylu francuskim, na słodko. Upieczcie swoje własne maślane bułeczki! Świetnie będą smakowały z Waszymi ulubionymi powidłami.
Maślane bułeczki z mascarpone (scones)
Składniki:
250 g mąki pszennej
50 g cukru
2 łyżeczki cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
70 g zimnego masła
120 ml śmietany 30% lub 36%
110 g sera mascarpone (wyjmijcie z lodówki na ok. 30 minut przed przygotowaniem bułeczek)
Rozgrzejcie piekarnik do 200 st. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do miski wsypcie wszystkie sypkie składniki, dodajcie pokrojone w drobną kostkę masło. Wymieszajcie. Masło rozgniećcie widelcem, żeby powstało coś w rodzaju kruszonki. W drugiej misce wymieszajcie śmietanę z serem mascarpone. Masa powinna być gładka, bez grudek. Przelejcie śmietanę do miski z mąką i zagniećcie ciasto. Przełóżcie na lekko obsypaną mąką stolnicę.
Z ciasta uformujcie prostokąt wysoki na ok. 2,5 cm. Wytnijcie 6 prostokątnych bułeczek. Przełóżcie na blachę i pieczcie przez 20 minut. Bułeczki powinny się zarumienić na wierzchu. Wyjmijcie z piekarnika – niech chwilę przestygną. Podawajcie ciepłe z ulubionymi dodatkami.
***
Na koniec śniadanie z dużą ilości zieleni. Rukola, bazylia, ricotta, wszystko pieczone.
Jajka z ricottą na rukoli smażonej z suszonymi pomidorami
Składniki:
2 garści rukoli
1 szalotka, posiekana
1 łyżka oliwy
1 szklanka ricotty
1/4 szklanki startego parmezanu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 jajka
1/4 szklanki posiekanych suszonych pomidorów
garść świeżej bazylii
sól, pieprz
chleb z grilla/tostera (opcjonalnie)
Rozgrzejcie piec do 200 st. W misce wymieszajcie ze sobą ricottę, parmezan (zostawcie 2 łyżki), gałkę i szczyptę pieprzu.
Na rozgrzaną na średnim ogniu patelnię wlejcie oliwę i wrzućcie szalotkę, chwilę podsmażcie, aż zmięknie. Dodajcie rukolę, smażcie chwilę, 1–2 minuty. Zdejmijcie z ognia. Dodajcie suszone pomidory, zróbcie 3 „gniazda” z ricotty, z małym zagłębieniem, w które wbijcie jajka; posypcie resztką parmezanu. Wstawcie do pieca, na dolną półkę, przykryjcie papierem do pieczenia, żeby jajka za bardzo się nie przypiekły. Pieczcie 12–16 minut. Posypcie świeżą bazylią. Dobrze smakuje z chrupiącym tostem.
Smacznego!