Z centrum widać najwięcej
  

KULTURA LIBERALNA > Smakując > Śniadanie

Śniadanie

Justyna i Daniel Hofowie

U Tiffany’ego, na trawie, do łóżka, na tacy, mistrzów, króla, zdrowe, na słodko, w hotelu, na ciepło, do pracy. To najważniejszy posiłek dnia, słyszymy to od dzieciństwa. Powtarzają to eksperci i specjaliści, lekarze i dietetycy. Ale właściwie dlaczego?

Żyjemy dziś w pośpiechu. Śpieszymy się do szkoły, na zajęcia, do pracy. Wstajemy zbyt szybko, jemy w biegu. Do tego w złych porach, niedbale, bez namysłu nad tym, co jest potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.

Śniadanie zapewnia nam dobry start. Większość z nas pełną sprawność intelektualną i fizyczną osiąga mniej więcej dwie do trzech godzin po obudzeniu. Wysoki poziom naszej wydajności utrzymuje się potem przez ok. 4 kolejne godziny. Na resztę dnia zwalniamy obroty. Dlatego też ten pierwszy posiłek, który ma dostarczyć nam energię do działania i rozwiązywania problemów w pierwszej fazie dnia, jest tak strategicznie ważny.

Śniadanie nie tylko należy jeść, ale też należy jeść je z głową.

Przedstawiamy poniżej kilka naszych śniadaniowych propozycji. Jeśli w ciągu tygodnia tak bardzo śpieszycie się do Waszych zajęć, znajdźcie w weekend, czy dzień świąteczny, czas na przyrządzenie sobie tych dobroci.

Zaczynamy naszą ulubioną, najczęściej pojawiającą się na porannym stole szakszuką. Cudowna w chłodniejsze dni, szybka i łatwa w wykonaniu, esencjonalna.

Szakszuka, jajka na pomidorach i papryce

DSC_0041

Składniki:

2 cebule, posiekane

3 ząbki czosnku, posiekane

2 papryki, pokrojone w słupki

1 puszka pomidorów

1 łyżka kolendry w proszku

1 łyżka papryki w proszku

1 łyżeczka harissy lub płatków chili

1 łyżka miodu

1 łyżeczka kuminu

3 jajka

sól, pieprz

oliwa

natka pietruszki

Na oliwie podsmażcie cebulę, dodajcie czosnek, a następnie paprykę, wszystko smażcie na średnim ogniu przez ok. 7 minut. Dodajcie puszkę pomidorów, przyprawy oraz miód, wymieszajcie, wbijcie delikatnie jajka, przykryjcie patelnię i gotujcie ok. 10 min, aż się jajka zetną. Posypcie natką.

***

Nasze kolejne śniadanie to propozycja wykorzystania sezonowych szparagów. Świetnie nadają się jako dodatek do porannego posiłku.

Wędzony łosoś zapiekany pod jajkiem i pieczone szparagi

DSC_0003

Składniki (4 porcje):

150 g wędzonego łososia, posiekanego

5 łyżek serka śmietankowego, w temp. pokojowej

1 mały por, tylko biała część, posiekany

3 łyżki masła

4 jajka

2 łyżki posiekanego szczypiorku

sól

pieprz

garść zielonych szparagów z odciętymi końcówkami

oliwa

czosnek suszony

Rozgrzejcie piekarnik do 200 st. Do foremek do zapiekania wrzućcie po 1/2 łyżki masła, wstawcie je do rozgrzewającego się piekarnika i, dopiero kiedy masło się rozpuści, wyjmijcie je. Na patelni rozgrzejcie 1 łyżkę masła i podsmażcie na niej por (ok. 3–4 minuty). Przełóżcie go do miski, dodajcie ok. 120 g posiekanego łososia i serek, wymieszajcie, posólcie i popieprzcie do smaku. Masę przełóżcie do kokilek, delikatnie na każdą wbijcie jajko, posólcie i popieprzcie. Szparagi ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropcie porządnie oliwą, doprawcie solą, pieprzem i czosnkiem. Kokilki wstawcie na górną półkę do piekarnika, szparagi na środkową, pieczcie wszystko ok. 6–8 minut, aż jajka się zetną, szparagi mają być al dente. Kokilki posypcie szczypiorkiem i resztą łososia.

***

I kolejna propozycja na wykorzystanie szparagów.

Szparagi z jajkiem i szynką parmeńską na paście z awokado

DSC_0002 (2)

Składniki:

10–12 zielonych szparagów

1–2 łyżki masła klarowanego

2 jajka

1 duża ciabatta albo kawałek ciemnego chleba

1 awokado

skórka z 1/2 cytryny

sok z cytryny

sól

pieprz

1 i 1/2 łyżeczki musztardy

4 plastry szynki parmeńskiej

sos holenderski:

3 żółtka

2 łyżki soku z cytryny

1 plaska łyżeczka musztardy

100 g roztopionego masła, schłodzonego

sól

pieprz (daliśmy cytrynowy)

W garnku zagotujcie trochę wody. W metalowej misce wymieszajcie żółtka z sokiem z cytryny i musztardą. Kiedy woda zacznie wrzeć, postawcie na garnku miskę tak, żeby nie dotykała wody. Powoli dodajcie roztopione masło. Sos mieszajcie intensywnie, dopóki nie zacznie gęstnieć. Zdejmijcie z garnka. Dodajcie pieprz i sól.

Szynkę parmeńską wrzućcie na rozgrzaną patelnię, podsmażcie, aż będzie chrupiąca.

Obierzcie awokado, wyjmijcie pestkę, pokrójcie na kawałki, skropcie lekko cytryną, dodajcie skórkę z cytryny, pieprz, sól i musztardę. Rozgniećcie wszystko widelcem lub praską do ziemniaków, niech powstanie gładka masa.

Ze szparagów oderwijcie zdrewniałe końcówki, wrzućcie na rozgrzane na patelni grillowej masło, smażcie ok. 4–5 minut, w zależności od grubości szparagów. Na patelni, na której smażyliście szynkę, usmażcie 2 jajka.

Bułkę/chleb posmarujcie pastą z awokado, ułóżcie usmażone szparagi, szynkę, jajko sadzone, posólcie, popieprzcie i polejcie sosem holenderskim.

***

Teraz coś dla wielbicieli śniadań w stylu francuskim, na słodko. Upieczcie swoje własne maślane bułeczki! Świetnie będą smakowały z Waszymi ulubionymi powidłami.

Maślane bułeczki z mascarpone (scones)

DSC_8288

Składniki:

250 g mąki pszennej

50 g cukru

2 łyżeczki cukru pudru

1/2 łyżeczki soli

70 g zimnego masła

120 ml śmietany 30% lub 36%

110 g sera mascarpone (wyjmijcie z lodówki na ok. 30 minut przed przygotowaniem bułeczek)

Rozgrzejcie piekarnik do 200 st. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do miski wsypcie wszystkie sypkie składniki, dodajcie pokrojone w drobną kostkę masło. Wymieszajcie. Masło rozgniećcie widelcem, żeby powstało coś w rodzaju kruszonki. W drugiej misce wymieszajcie śmietanę z serem mascarpone. Masa powinna być gładka, bez grudek. Przelejcie śmietanę do miski z mąką i zagniećcie ciasto. Przełóżcie na lekko obsypaną mąką stolnicę.

Z ciasta uformujcie prostokąt wysoki na ok. 2,5 cm. Wytnijcie 6 prostokątnych bułeczek. Przełóżcie na blachę i pieczcie przez 20 minut. Bułeczki powinny się zarumienić na wierzchu. Wyjmijcie z piekarnika – niech chwilę przestygną. Podawajcie ciepłe z ulubionymi dodatkami.

***

Na koniec śniadanie z dużą ilości zieleni. Rukola, bazylia, ricotta, wszystko pieczone.

Jajka z ricottą na rukoli smażonej z suszonymi pomidorami

1

Składniki:

2 garści rukoli

1 szalotka, posiekana

1 łyżka oliwy

1 szklanka ricotty

1/4 szklanki startego parmezanu

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

3 jajka

1/4 szklanki posiekanych suszonych pomidorów

garść świeżej bazylii

sól, pieprz

chleb z grilla/tostera (opcjonalnie)

Rozgrzejcie piec do 200 st. W misce wymieszajcie ze sobą ricottę, parmezan (zostawcie 2 łyżki), gałkę i szczyptę pieprzu.

Na rozgrzaną na średnim ogniu patelnię wlejcie oliwę i wrzućcie szalotkę, chwilę podsmażcie, aż zmięknie. Dodajcie rukolę, smażcie chwilę, 1–2 minuty. Zdejmijcie z ognia. Dodajcie suszone pomidory, zróbcie 3 „gniazda” z ricotty, z małym zagłębieniem, w które wbijcie jajka; posypcie resztką parmezanu. Wstawcie do pieca, na dolną półkę, przykryjcie papierem do pieczenia, żeby jajka za bardzo się nie przypiekły. Pieczcie 12–16 minut. Posypcie świeżą bazylią. Dobrze smakuje z chrupiącym tostem.

Smacznego!

Skoro tu jesteś...

...mamy do Ciebie małą prośbę. Żyjemy w dobie poważnych zagrożeń dla pluralizmu polskich mediów. W Kulturze Liberalnej jesteśmy przekonani, że każdy zasługuje na bezpłatny dostęp do najwyższej jakości dziennikarstwa

Każdy i każda z nas ma prawo do dobrych mediów. Warto na nie wydać nawet drobną kwotę. Nawet jeśli przeznaczysz na naszą działalność 10 złotych miesięcznie, to jeśli podobnie zrobią inni, wspólnie zapewnimy działanie portalowi, który broni wolności, praworządności i różnorodności.

Prosimy Cię, abyś tworzył lub tworzyła Kulturę Liberalną z nami. Dołącz do grona naszych Darczyńców!

SKOMENTUJ

Nr 382

(18/2016)
3 maja 2016

PRZECZYTAJ INNE Z TEGO NUMERU

PRZECZYTAJ INNE Z TEGO NUMERU

PRZECZYTAJ INNE Z DZIAŁU

KOMENTARZE

PODOBNE



WAŻNE TEMATY:

TEMATY TYGODNIA

drukuj