Do kalendarzowego lata pozostał jeszcze tydzień, lecz upały dały o sobie znać nieco wcześniej. Proponujemy Wam odpowiednio przygotować się na lipcowe i sierpniowe gorące dni. Gdy żar z nieba się leje, dobrze sięgać po wodę mineralną, i to najlepiej wysoko zmineralizowaną. Czasami dobrze jest jednak ją czymś urozmaicić.

Jeśli zapragniemy ekspresowego orzeźwienia, to z pewnością pomoże wynalazek sprzed ponad 400 lat. Mowa oczywiście o lemoniadzie. Początkowo była to tylko woda z dużą ilością soku z cytryny. Z czasem zaczęto eksperymentować ze składem napoju. Do lemoniady dodawano różne zioła i przyprawy, np. miętę, imbir czy bazylię. Po jakimś czasie cytrynę zastępowano innymi owocami – rabarbarem, limonkami, pomarańczami. Poniżej przedstawiamy nasze wariacje na temat lemoniad i koktajli oraz zupełnie nieziemską kawę mrożoną.

***

Gdy na przełomie kwietnia i maja słońce zaczyna nas przyjemnie rozpieszczać, czym prędzej biegniemy na bazarek po rabarbar. Lemoniady z jego dodatkiem to istne niebo w gębie.
Spieszcie się, bo sezon na rabarbar powoli się kończy!

Rabarbar z cytryną i rozmarynem

DSC_0021

Składniki:
2 szklanki pokrojonego rabarbaru
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki wody
sok z 2–3 cytryn
woda, kostki lodu
3–4 plastry cytryny
2–3 gałązki rozmarynu

W rondlu zagotujcie rabarbar z cukrem i wodą. Zmniejszcie ogień i gotujcie 5–10 minut. Przecedźcie przez sito, do powstałego płynu dodajcie sok z cytryny, ostudźcie. Powstała baza do lemoniady.

Teraz od Was zależy, jak bardzo słodką, wyrazistą w smaku chcecie ją pić. W zależności od tego dodajcie wody lub lodu. Dodajcie rozmaryn i plastry cytryny. Wstawcie do lodówki.

 

Rabarbar z truskawką

 DSC_4681

Składniki:
4 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru
2 szklanki pokrojonych truskawek
6 szklanek wody
3 łyżki miodu bądź 3–4 łyżki cukru
15–20 liści mięty
1/4 szklanki soku z limonki

Wszystkie składniki wrzućcie do garnka, zalejcie wodą i doprowadźcie do wrzenia. Zmniejszcie ogień i gotujcie ok. 25 minut. Przecedźcie przez sito. Odstawcie do wystygnięcia, a następnie wstawcie do lodówki. Podawajcie z lodem i dodatkowymi liśćmi mięty.

Jeśli macie pod ręką królową ziół – bazylię (po łacinie „basilicum” oznacza „królewski”) – zachęcamy do przygotowania lemoniady cytrynowej z syropem z bazylii. Bazylia bowiem poza walorami smakowymi posiada sporo właściwości medycznych. Działa m.in. przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwbólowo, pobudzająco i przeciwgorączkowo.

 

Lemoniada cytrynowa z syropem z bazylii

DSC_4742

Składniki:
sok wyciśnięty z 7 cytryn
syrop z bazylii (przepis poniżej)
1–1,5 szklanki wody mineralnej
kostki lodu
cytryna, bazylia do przybrania

syrop bazyliowy:
30 listków świeżej bazylii
3/4 szklanki cukru
1 szklanka wody

W rondelku wymieszajcie składniki syropu, gotujcie na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, drewnianą łyżką rozgniećcie liście bazylii. Zdejmijcie z ognia i wystudźcie. Przecedźcie syrop przez sitko, wymieszajcie go z sokiem z cytryny, dolejcie wodę, wymieszajcie. Podawajcie ze świeżymi listkami bazylii, plasterkiem cytryny i lodem.

 

Kolejną propozycją jest nietypowa lemoniada, ale gwarantujemy, że na pewno Was orzeźwi i da energetycznego kopa w upalny dzień.

Koktajl truskawkowo-pomarańczowy z bazylią i rukolą

DSC_0008

Składniki:
12 sztuk dorodnych truskawek
1/2 szklanki soku z wyciśniętych pomarańczy
kilka listków bazylii
kilka listków rukoli

Wszystko wrzućcie do blendera. Zmiksujcie i gotowe! Dobrze smakuje schłodzony. I jak pachnie!

 

Długo będziemy pamiętać dzień, w którym po raz pierwszy nasz zaprzyjaźniony barista uraczył nas mrożoną kawą z tonikiem. Od dwóch lat, jeśli mamy ochotę na mrożoną kawę, sięgamy tylko po tę z tonikiem. Wielu osobom takie połączenie może wydać się dość dziwne. Jeśli jednak potrzebujecie orzeźwienia i kofeiny, to ten napój będzie doskonałym rozwiązaniem. Starajcie się używać ziaren kawy o lekko owocowym smaku, np. Etiopii lub Kenii. Bardzo dobrze komponują się one z cytrusowym aromatem toniku.

Shot na toniku

13307209_990374647684633_4591110156504932083_n

Banalnie prosty w przygotowaniu. Potrzebujecie jedynie lodu, toniku i zaparzonej kawy. Szklanki wypełnijcie po brzegi lodem. Wlejcie tonik do ok. 3/4 wysokości szklanki, na koniec ostrożnie wlejcie kawę. Możecie spokojnie wlewać gorącą.

 

Na koniec proponujemy koktajl doskonały na śniadanie w upalny dzień. Jeśli macie już dość jarmużu w koktajlach, to ten jest dla Was.

Matcha z kokosem i bananem

DSC_3605

Składniki:
1 szklanka mleka kokosowego
2 banany, lekko zmrożone
1 łyżeczka matchy
kostki lodu
wiórki czekolady i kokosa (opcjonalnie)

Zmiksujcie składniki. Jeśli macie ochotę, posypcie czekoladą i wiórkami kokosowymi. Dodajcie kostki lodu.

 

Smacznego!