Z centrum widać najwięcej
  

KULTURA LIBERALNA > Smakując > Rodowe srebro Włochów

Rodowe srebro Włochów

Justyna i Daniel Hofowie

2 tys. przepisów kulinarnych wybranych i przygotowanych przez Włochów dla Włochów.

DSC_6846

Książka kucharska „The Silver Spoon” („Il cucchiaio d’argento”) nazywana jest kulinarną biblią. Wydawana nieprzerwanie od 1950 r. i przetłumaczona na wiele języków jest podobno najchętniej wybieraną pozycją na prezent dla włoskich panien młodych.

Przepisy kulinarne w „The Silver Spoon” są efektem współpracy wydawców z grupą najlepszych i najbardziej znanych kucharzy i restauratorów we Włoszech. Zostały skonstruowane w tak uniwersalny sposób, aby odnalazła się w nich każda osoba korzystająca z książki – zarówno początkujący, jak i doświadczeni kucharze.

Wydawnictwo Phaidon wzorem Włochów wydało fragmenty książki jako osobne pozycje: „The Silver Spoon: Pasta”, „Fish: Recipes from the Sea” oraz przepisy w wersji dla dzieci w postaci „The Silver Spoon Book for Children”. Niedawno ukazał się również komiks inspirowany srebrną łyżką.

Co bardzo sobie cenimy, każdy przepis zawiera nie tylko czas gotowania czy listę i proporcje składników, ale również wiele ciekawostek i podpowiedzi. Autorzy radzą przykładowo, jakie wino dobrać do konkretnego dania, aby stanowiło z nim udane połączenie, lub jak najlepiej łączyć z sobą kolejno podawane potrawy, aby stworzyć idealny posiłek.

Swój egzemplarz nabyliśmy w berlińskim antykwariacie, dzięki czemu nie wydaliśmy fortuny. Zachęcamy do tego również was.

 

Książka:

„The Silver Spoon”
Tytuł oryginału: „Il cucciaio d’argento”
Wydawnictwo: Phaidon
Rok wydania: 2010, na podstawie ósmego wydania oryginalnego z 1997
Liczba przepisów: ponad 2000
Liczba stron: 1264
Zdjęcia: Jason Lowe
Rysunki: Francesca Bazurro
Język: angielski

***

Poniżej przygotowaliśmy kilka wybranych przez nas przepisów z „The Silver Spoon”. Wszystkie są proste i łatwe w przygotowaniu.

Penne rigate w wódce (penne rigate alla vodka)

DSC_0001

Składniki:
250 g makaronu penne rigate
50 g masła
1 grubszy plaster szynki gotowanej, pokrojony w kostkę
2 łyżki sosu pomidorowego (użyliśmy przecieru, nie mylić z koncentratem!), może być passata
1 łyżka posiekanej pietruszki
5 łyżek tłustej śmietany
3 łyżki wódki
sól
pieprz
parmezan

Makaron ugotujcie wg przepisu na opakowaniu. Na patelni o grubym dnie rozpuśćcie masło, dodajcie szynkę, sos pomidorowy i natkę, posólcie i popieprzcie. Gotujcie, czasem mieszając, przez ok. 10 minut. Dodajcie śmietanę i wódkę, zwiększcie ogień i poczekajcie aż wódka odparuje. Dodajcie makaron, wymieszajcie. Wyłóżcie na talerze, posypcie świeżą natką i parmezanem.

 

Tatar z łososia (tartara di salmone)

 DSC_0013

Składniki:
2 cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
kilka kropel tabasco
300 g filetu z łososia, posiekanego
1/2 żółtej papryki, pozbawionej nasion, pokrojonej w kostkę
30 g kaparów, odsączonych
6 zielonych oliwek, posiekanych
2 żółtka z jajek
sól i pieprz
1 łyżka posiekanej pietruszki do posypania

Jedną z cytryn obierzcie, pozbądźcie się białej skórki i posiekajcie miąższ. Wyciśnijcie sok z pozostałej cytryny. Wymieszajcie ze sobą oliwę, sok z cytryny i tabasco, posólcie i popieprzcie. Wymieszajcie ze sobą łososia, paprykę, kapary, oliwki i posiekany miąższ z cytryny. Zalejcie wszystko przygotowaną wcześniej marynatą, dobrze wymieszajcie i odstawcie na 20 minut do lodówki. Podzielcie porcje na talerze, na każdą wyłóżcie żółtko z jajka, wszystko posypcie pietruszką.

 

Makaron z kurkami i pomidorami (maccheroni ai funghi porcini)

DSC_0002

Składniki:
200 g kurek, oczyszczonych i umytych
1 puszka pomidorów, odsączonych
250 g makaronu, my użyliśmy muszli
1 ząbek czosnku (daliśmy 2, bo lubimy)
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz

Na patelni rozgrzejcie masło z oliwą, wrzućcie czosnek i kurki. Smażcie ok. 5 minut, mieszając. Dodajcie pomidory, posólcie i popieprzcie, przykryjcie, zmniejszcie ogień i duście ok. 20 minut. Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. Dodajcie do sosu natkę, a następnie makaron, wymieszajcie.

 

Risotto z wędzonym łososiem (risotto alla salsa di salmone e spumante)

DSC_7925

Składniki (4 porcje):
1,5 l wywaru warzywnego
40 g masła
350 g ryżu do risotto
350 ml białego wytrawnego wina
80 g wędzonego łososia

Na głębokiej patelni rozgrzejcie połowę masła, wsypcie ryż i wymieszajcie, żeby masło pokryło ryż. Dodajcie wino i gotujcie, aż odparuje. Dodajcie porcję wywaru i gotujcie aż ryż wchłonie ją w całości. Dodawajcie kolejne porcje, co zajmie ok. 20 minut. W międzyczasie posiekajcie drobno połowę łososia, drugą jego część porwijcie niedbale, na większe kęsy. Drobne kawałki wymieszajcie z pozostałym masłem, rozgniećcie widelcem. Masę maślaną wraz z niedbale porwanym łososiem dodajcie na 2 minuty przed końcem gotowania ryżu.

 

Smażone krewetki z różowym sosem (code di gamberi fritte in salsa rosa)

 DSC_0006

Składniki:
2 łyżki sosu pomidorowego (przecier bądź passata)
2 łyżki śmietany 30-proc.
sok z ćwiartki cytryny
200 ml białego wina
1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
10 krewetek
białko z 1 jajka
olej do smażenia
mąka do obsypania
sól i pieprz

Wymieszajcie ze sobą sos pomidorowy, śmietanę i sok z cytryny, posólcie i popieprzcie do smaku, odstawcie. W osobnym naczyniu połączcie ze sobą wino, szczyptę soli, wyciśnięty czosnek i imbir. Do przygotowanej marynaty wrzućcie krewetki, wymieszajcie i odstawcie na 1 godzinę. Rozgrzejcie w garnku olej do smażenia. Rozbełtajcie białko w misce. Na talerz wysypcie trochę mąki. Krewetki w marynacie zanurzcie w białku, następnie obtoczcie delikatnie w mące i wrzućcie na gorący olej. Smażcie aż zmienią kolor na złotobrązowy. Wyjmijcie krewetki łyżką cedzakową i osuszcie na ręczniku papierowym. Posólcie i podawajcie z sosem, podanym w osobnym naczyniu.

 

Smacznego!

Skoro tu jesteś...

...mamy do Ciebie małą prośbę. Żyjemy w dobie poważnych zagrożeń dla pluralizmu polskich mediów. W Kulturze Liberalnej jesteśmy przekonani, że każdy zasługuje na bezpłatny dostęp do najwyższej jakości dziennikarstwa

Każdy i każda z nas ma prawo do dobrych mediów. Warto na nie wydać nawet drobną kwotę. Nawet jeśli przeznaczysz na naszą działalność 10 złotych miesięcznie, to jeśli podobnie zrobią inni, wspólnie zapewnimy działanie portalowi, który broni wolności, praworządności i różnorodności.

Prosimy Cię, abyś tworzył lub tworzyła Kulturę Liberalną z nami. Dołącz do grona naszych Darczyńców!

SKOMENTUJ

Nr 394

(30/2016)
26 lipca 2016

PRZECZYTAJ INNE Z TEGO NUMERU

PRZECZYTAJ INNE Z TEGO NUMERU

PRZECZYTAJ INNE Z DZIAŁU

KOMENTARZE

PODOBNE



WAŻNE TEMATY:

TEMATY TYGODNIA

drukuj