Konkurs na najlepszy przepis na ciastka przedstawiony przez żonę (a tym razem – również męża) kandydata na najwyższy amerykański urząd wydaje się archaicznym pomysłem, niezbyt przystającym do XXI w. Można by pomyśleć, że to tradycja sięgająca czasów co najmniej Grace Goodhue Coolidge, której portrety przedstawiają dystyngowaną damę robiącą na drutach i układającą kwiaty w wazonie. Jednak w książce prezentującej przepisy Pierwszych Dam żadnych ciastek jej autorstwa nie ma. Konkurs przepisów na ciastka to całkiem nowa tradycja wprowadzona dzięki… Hillary Clinton.
Podczas kampanii prezydenckiej jej męża w 1992 r. zarzucano Hillary, że była zbyt mocno zaangażowana w swoją pracę zawodową, gdy mąż piastował urząd gubernatora stanu Arkansas. Clinton miała odpowiedzieć, że mogłaby zostać w domu i piec ciasteczka, ale wybrała inaczej – i chciała pracować zawodowo. Wywołała tą wypowiedzią oburzenie wśród kobiet, które zdecydowały się pracować w domu, wychowując dzieci i doglądając gospodarstwa domowego. Uznały, że pani Clinton niesprawiedliwie sprowadziła ich wysiłek do „pieczenia ciasteczek”. Oburzyły się również niektóre feministki, wskazując, że opozycja między pracą zawodową a pracami domowymi i pieczeniem ciastek jest fałszywa, ponieważ mnóstwo Amerykanek robi i jedno, i drugie.
Właśnie w tym czasie periodyk „Family Circle” zwrócił się z prośbą do Hillary Clinton i Barbary Bush o przedstawienie do konkursu swoich przepisów na ciasteczka. Czytelnicy mogli zagłosować na swój ulubiony. Przepis na ciastka owsiane z kawałkami czekolady autorstwa Clinton wygrał i była to słodka zapowiedź sukcesu Billa Clintona w wyborach. Dotychczas tylko w 2008 r. ulubione ciastka Amerykanów nie okazały się wróżbą zwycięstwa – przepis Cindy McCain na ciasteczka owsiane z kawałkami toffi pobił wtedy przepis Michelle Obamy na ciastka z kawałkami białej i mlecznej czekolady. Ale już ten sam przepis Michelle w 2012 r. zwyciężył w walce z przepisem Ann Romney na ciastka z M&M’sami.
W tym roku przepis na ciastka po raz pierwszy w historii konkursu przedstawił mężczyzna. Bill Clinton nie wykazał się tu szczególną kreatywnością i przesłał… sprawdzony przepis żony z dwiema zmianami. Po pierwsze, nazwał go „przepisem rodzinnym Clintonów”. Po drugie, jako weganin zrezygnował z masła, zastępując je utwardzonym tłuszczem roślinnym. Jego rywalka, Melania Trump, przesłała przepis na półkruche ciasteczka w kształcie gwiazdek. Do 4 października można oddawać głosy na swojego faworyta, ale już widać, że Amerykanie wolą czekoladę.
Gdyby ktoś chciał w swojej kuchni zapachów rodem z Białego Domu, przedstawiamy przepisy Billa Clintona i Melanii Trump. Podajemy je w oryginalnej wersji, zastrzegając, że adaptując amerykańskie przepisy, warto zmniejszać ilość cukru i soli.
Celowo nie piszemy, które ciastka są lepsze. I tak najlepszym jurorem byłby Ciasteczkowy Potwór.
Ciastka rodziny Clintonów
1 i 1/2 szklanki przesianej mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka margaryny
1 szklanka brązowego cukru (demerara)
1/2 szklanki białego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
2 szklanki płatków owsianych
1 i 1/2 szklanki kropelek czekoladowych
Nagrzej piekarnik do 175 st. Posmaruj tłuszczem 2 blaszki do pieczenia. W misce wymieszaj mąkę, sól i sodę.
Mikserem ubij margarynę, cukier i ekstrakt, aż uzyskasz kremową masę. Dodaj jajko i ubijaj do uzyskania puszystej masy. Stopniowo dodawaj mąkę i płatki owsiane. Dodaj kropelki czekoladowe i wymieszaj.
Na blaszkę wykładaj po 1 łyżeczce masy. Piecz 10–12 minut do zezłocenia. Ostudź na blaszce (ok. 2 minuty). Przenieś kratkę i pozwól ciastkom zupełnie ostygnąć.
Półkruche gwiazdki Melanii Trump
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
6 łyżek miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
2 żółtka
1 białko
2 łyżki śmietany
Wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną. Odstaw.
Zmiksuj masło z cukrem. Dodaj żółtka, białko i śmietanę. Ubijaj, aż powstanie jednolita masa. Dodaj mąkę i ubijaj do połączenia składników. Podziel na 2 części. Uformuj kule, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na min. 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 175 st. Wywałkuj ciasto na grubość ok. 1/2 cm. Wykrawaczką w kształcie gwiazdki wycinaj kształty i układaj ciasteczka na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Powtórz z kolejną porcją ciasta. Zbierz resztę ciasta, zwiń w kulę i włóż do lodówki.
Piecz 10 minut do zezłocenia. Przenieś delikatnie ciasteczka na kratkę i ostudź.
Resztę ciasta wywałkuj, wytnij kształty i upiecz.
*Ikona wpisu: fot. Linnaea Mallette. Źródło: Publicdomainpictures.net