Z centrum widać najwięcej
  

KULTURA LIBERALNA > Smakując > Finger food, palce...

Finger food, palce lizać!

Justyna i Daniel Hofowie

Wielkość spożywanej potrawy powinna być taka, aby starczyła na jeden lub dwa kęsy. W Polsce synonimem finger food staje się określenie „na jeden kęs”.

Karnawałowe spotkania to czas na lekkie, proste w serwowaniu i efektowne dla oka oraz kubków smakowych przekąski. Na takich przyjęciach najlepiej sprawdzą się dania typu finger food – proste w wykonaniu, smaczne i pochłaniane z prędkością światła małe kąski z najróżniejszych produktów.

Finger food z języka angielskiego oznacza żywność jedzoną palcami dla odróżnienia od potraw spożywanych przy użyciu sztućców. W niektórych kulturach większość pokarmów tradycyjnie jest spożywana rękoma, np. w Etiopii czy Azji Południowej. W kulturze japońskiej spożywanie potraw rękoma jest charakterystyczne dla posiłków jedzonych poza domem. Często do finger food zalicza się również żywność kupowaną i spożywaną na ulicach miast (street food).

Wielkość spożywanej potrawy powinna być taka, aby starczyła na jeden lub dwa kęsy. W Polsce synonimem finger food staje się określenie „na jeden kęs”.

Ta formuła podawania i spożywania jest o tyle wygodna, że podczas spotkań towarzyskich nasi goście mogą swobodnie czerpać przyjemność z rozmowy i zabawy, bez odrywania się od stołu.

Oto przepisy na finger food z różnych zakątków świata…

Chipsy koreańskie z tofu z dodatkiem pasty gochujang

Zdjęcie 1

Składniki:
2 opakowania tofu po 200 g, pokrojone w kostkę 1 cm
1 łyżka mąki kukurydzianej

sos:
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki miodu
1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka sosu gochujang
1 łyżka uprażonych ziaren sezamu

Rozgrzejcie piec do 200 stopni. Do miski wrzućcie mąkę i obtoczcie nią dokładnie tofu. Ułóżcie tofu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczcie 20 minut, następnie obróćcie tofu i pieczcie kolejne 20 minut. W międzyczasie połączcie ze sobą wszystkie składniki sosu, wymieszajcie je dokładnie, wlejcie do rondelka, zagotujcie, zmniejszcie ogień i gotujcie 5 minut, odstawcie do wystygnięcia. Obtoczcie upieczone tofu w sosie, posypcie sezamem.

Krakersy z serem cheddar i tymiankiem

Zdjęcie 2

Składniki na 35 szt. kwadracików:
30 g masła w temperaturze pokojowej
115 g sera cheddar startego na tarce na cienkich oczkach
sól, pieprz
1/2 łyżeczki tymianku
65 g mąki
1 łyżka zimnej wody

W mikserze wymieszajcie ze sobą masło, ser, sól, pieprz i tymianek. Zmniejszcie obroty i dodajcie powoli mąkę, następnie wodę, mieszajcie, aż uzyskacie kulę ciasta. Wyjmijcie, zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na 30 minut. Rozgrzejcie piec do 190 stopni. Blachę wyścielcie papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkujcie na stolnicy do grubości kilku mm, wytnijcie kółka bądź pokrójcie w kwadraty jak na zdjęciu, nakłujcie widelcem. Pieczcie ok. 12–15 minut, aż kolor zmieni się na złoty.

Serowo-ziemniaczane kule z sosem

Zdjęcie 3

Składniki:
300–400 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków
1 jajko
1/4 szklanki mąki
3 łyżki startego parmezanu
1 posiekana kula mozzarelli
sól
pieprz
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia

sos jogurtowy:
200 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 wyciśnięty ząbek czosnku
sól
pieprz

sos aioli:
1 duże żółtko w temperaturze pokojowej
1 łyżka białego octu winnego lub sok z cytryny
2 duże obrane ząbki czosnku
sól i pieprz
5 łyżek oliwy z oliwek
5 łyżek oleju słonecznikowego

Zacznijcie od aioli. Żółtko, ocet lub sok z cytryny, czosnek oraz sól i pieprz do smaku umieśćcie w pojemniku robota kuchennego wyposażonego w metalowe ostrze. My robiliśmy to po prostu blenderem. Dokładnie połączcie składniki, podczas pracy urządzenia powoli dodajcie oliwę, a następnie olej słonecznikowy. Aioli powinno być gęste i gładkie.

Aby przygotować sos jogurtowy, połączcie ze sobą wszystkie składniki.

Wymieszajcie ze sobą ziemniaki, jajko, sery, mąkę, posólcie i popieprzcie do smaku. Utwórzcie kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtoczcie w bułce tartej i wrzućcie do gorącego oleju. Smażcie, aż bułka się zarumieni, ok. 1,5–2 minuty. Podawajcie z sosami.

Pieczone awokado z sosem aioli

Zdjęcie 4

Składki:
2 szt. awokado
1 jajko
1/4 szklanki mąki
3/4 szklanki bułki tartej
1 łyżka roztopionego masła
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól
pieprz

aioli:
1 duże żółtko w temperaturze pokojowej
1 łyżka białego octu winnego lub sok z cytryny
2 duże obrane ząbki czosnku
sól i pieprz
5 łyżek oliwy z oliwek
5 łyżek oleju słonecznikowego

Zacznijcie od aioli. Żółtko, ocet lub sok z cytryny, czosnek oraz sól i pieprz do smaku umieśćcie w pojemniku robota kuchennego wyposażonego w metalowe ostrze. My robiliśmy to po prostu blenderem. Dokładnie połączcie składniki, podczas pracy urządzenia powoli dodajcie oliwę, a następnie olej słonecznikowy. Aioli powinno być gęste i gładkie.

Rozgrzejcie piekarnik do 220 stopni.

W misce połączcie ze sobą mąkę, szczyptę soli i pieprzu. W drugiej misce rozbełtajcie jajko. W kolejnej wymieszajcie ze sobą bułkę tartą, roztopione masło, czosnek, paprykę, szczyptę soli i pieprzu. Obierzcie awokado i pokrójcie wzdłuż. Każdy kawałek obtoczcie kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Ułóżcie na kratce wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczcie 15–20 minut, aż bułka tarta się zrumieni. Poczekajcie, aż awokado trochę ostygnie. Podawajcie z sosem w oddzielnej miseczce.

Warzywne sajgonki (spring rolls)

Zdjęcie 5

Składniki na 6 porcji:
6 szt. papieru ryżowego
1–2 obrane i pokrojone w paski awokado
1–2 obrane i posiekane w słupki marchewki
garść rukoli
100 g ugotowanego makaronu ryżowego
1 obrany i pokrojony w słupki ogórek

sos:
sok z 1 cytryny
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
2 wyciśnięte ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
1 łyżka sosu chili (opcjonalnie)

Wlejcie 2 cm ciepłej wody na dużą patelnię. Zamoczcie całkowicie 1 papier ryżowy, szybko wyciągnijcie, wyłóżcie na talerz. Na środku ułóżcie po kolei rukolę, marchew, ogórka, awokado i makaron. Zawińcie najpierw boki, potem wzdłuż, tworząc rulonik. Wymieszajcie ze sobą składniki sosu, dodawajcie je sukcesywnie, cały czas próbując. Sos powinien być bardzo wyrazisty. Sajgonki smakują dobrze również z samym sosem sojowym.

Śledź z koperkowym pesto na maśle cytrynowym

Zdjęcie 6

Składniki na 6 kanapeczek:
1 płat śledzia w oleju (matias)
1 opakowanie chleba typu pumpernikiel
masło cytrynowe:
50 g miękkiego masła
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

koperkowe pesto:
5 pęczków koperku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka musztardy dijon
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
2–3 łyżki oliwy

Śledzia wymoczcie porządnie w wodzie (przez 2–3 godziny). Z pumpernikla wytnijcie kanapeczki. Masło utrzyjcie z sokiem z cytryny, dodajcie pieprz. Wszystkie składniki pesto miksujcie w malakserze, jednocześnie powoli dolewajcie oliwę, aż masa będzie gładka. Pumpernikiel posmarujcie masłem, połóżcie na niego kawałek śledzia posmarowanego pesto, udekorujcie świeżym koperkiem.

Paluchy chlebowe

Zdjęcie 7

Składniki:
30 g świeżych drożdży lub 3 saszetki suszonych po 7 g
30 g cukru
600 ml ciepłej wody
1 kg mąki pszennej
30 g soli
zioła (tymianek, rozmaryn)
3 garście parmezanu
mąka do posypania

W połowie wody rozpuśćcie cukier i dodajcie drożdże, odstawcie na kilka minut. Mąkę wysypcie na stolnicę, dodajcie sól, w środku zróbcie zagłębienie. Wlejcie rozpuszczone drożdże, połączcie z mąką i dodajcie resztę wody. Dodajcie parmezan i zioła. Zagniećcie ciasto, uformujcie kulkę. Natnijcie z wierzchu nożem, zostawcie do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, zagniećcie ponownie. Rozwałkujcie na placek o grubości ok. 1 cm i długości 30 cm. Obsypcie mąką i pokrójcie na paski o szerokości ok. 1 cm. Przełóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawcie na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczcie 10–12 minut w temp. 200 stopni.

Kaszanka z gruszką w cieście francuskim

Zdjęcie 8

Składniki:
200–300 g kaszanki
2 gruszki
2 małe cebule
majeranek
oliwa z oliwek
łyżka masła
sól, pieprz
1 żółtko wymieszane z łyżką wody
1 opakowanie ciasta francuskiego
mak do posypania

Na patelni rozgrzejcie masło i dodajcie do niego trochę oliwy, żeby się nie spaliło (no chyba że jesteście w posiadaniu masła klarowanego). Wrzućcie drobno posiekaną cebulę, poczekajcie, aż się zeszkli, potem dodajcie kaszankę wyjętą z flaka i pokrojoną w plastry. Rozdrobnijcie ją widelcem i przez chwilę podsmażcie z cebulą. Dodajcie gruszki starte na grubej tarce, majeranek, sól i pieprz do smaku.

Z ciasta francuskiego wytnijcie kwadraty o boku 10 cm. Poczekajcie, aż kaszanka chwilę wystygnie i nałóżcie małą łyżeczką na kwadrat ciasta, po czym złóżcie je w trójkąt, zagniatając ciasno brzegi, żeby nic nie wypłynęło. Gotowe pierożki posmarujcie żółtkiem z wodą i posypcie makiem. Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczcie 20 minut. Wyśmienicie smakują z żurawiną bądź borówką!

Smacznego!

Skoro tu jesteś...

...mamy do Ciebie małą prośbę. Żyjemy w dobie poważnych zagrożeń dla pluralizmu polskich mediów. W Kulturze Liberalnej jesteśmy przekonani, że każdy zasługuje na bezpłatny dostęp do najwyższej jakości dziennikarstwa

Każdy i każda z nas ma prawo do dobrych mediów. Warto na nie wydać nawet drobną kwotę. Nawet jeśli przeznaczysz na naszą działalność 10 złotych miesięcznie, to jeśli podobnie zrobią inni, wspólnie zapewnimy działanie portalowi, który broni wolności, praworządności i różnorodności.

Prosimy Cię, abyś tworzył lub tworzyła Kulturę Liberalną z nami. Dołącz do grona naszych Darczyńców!

SKOMENTUJ

Nr 420

(4/2017)
24 stycznia 2017

PRZECZYTAJ INNE Z TEGO NUMERU

PRZECZYTAJ INNE Z DZIAŁU

KOMENTARZE

PODOBNE



WAŻNE TEMATY:

TEMATY TYGODNIA

drukuj