Wyglądają bardzo charakterystycznie – barwa waha się przeważnie od jasnożółtej do ciemnożółtej – dzięki czemu trudno je pomylić z innymi gatunkami grzybów. Miąższ wydziela korzenny, lekko owocowy zapach, a smak jest łagodny, z delikatnym pieprzowym posmakiem. Zapewne stąd wzięła się ich nazwa.
Kurki od czasów starożytnych były szeroko stosowane w medycynie ludowej jako środek, który poprawia pracę wątroby, narządu wzroku, łagodzi zapalenie spojówek, podwyższa odporność na choroby infekcyjne i jest niezastąpiony w likwidacji robaków ludzkich każdego gatunku.
A więc jeśli chodzi o walory lecznicze, kurki wśród wszystkich swoich braci grzybów nie mają konkurencji.
Istnieje przekonanie, że w grzybach nie ma nic wartościowego oprócz wody. To fałsz. Owszem, w kurkach znajduje się 88 proc. wody, ale oprócz niej w ich skład wchodzą witaminy, makro- i mikroelementy, których pozazdrościć może niejeden kompleks witaminowy, i to wszystko przy bardzo niskiej kaloryczności.
100 g kurek to jedyne 19 kcal, więc śmiało możemy powiedzieć, że kurki są bardzo wartościowym produktem dietetycznym, który warto stosować w dietach odchudzających, pod warunkiem prawidłowego ich przyrządzenia.
Smakosze grzybów na pewno doceniają walory kurek, bo ich zastosowanie w kuchni jest naprawdę szerokie. Najczęściej stanowią dodatek, a czasem i podstawę wielu kremów i sosów. Podane w śmietanie do pieczonego mięsa, to najpopularniejsza wariacja z kurkami w roli głównej.
Kurki można marynować w occie, dusić, a także mrozić. Przed zamrożeniem należy je jednak blanszować, by nie zgorzkniały. Kurek nie powinno się suszyć, gdyż tracą wówczas swój aromat.
Dodawane są często do jajecznicy. Należy je wtedy wcześniej przesmażyć na maśle, pamiętając, by nie robić tego za długo, gdyż mocno twardnieją. Tak przygotowane mogą stanowić także wyśmienite nadzienie do pierogów i naleśników.
Najbardziej lubimy wrzucać je do makaronu. Świetnie smakowały nam również w towarzystwie sherry, podane na grzankach, czy też na placku z dynią, orzechami i rozmarynem. Sprawdźcie przepisy poniżej.
Makaron z kurkami w śmietanie na białym winie
Składniki:
200 g kurek, umytych, osuszonych i pokrojonych w plastry
250 g makaronu, użyliśmy pappardelle
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku, posiekane
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 szklanka gęstej, tłustej śmietany
2–3 plastry bekonu, usmażonego na chrupko, drobno posiekanego
garść natki pietruszki, posiekanej
sól
pieprz
parmezan
Ugotujcie makaron według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzane na patelni masło wrzućcie kurki, podsmażcie i poczekajcie, aż odparuje z nich nadmiar wody, dodajcie czosnek i smażcie jeszcze ok. 1 minuty, dodajcie wino, smażcie, aż prawie całe odparuje. Dodajcie śmietanę, lekko zagotujcie, zmniejszcie ogień, posólcie i popieprzcie do smaku. Dodajcie ugotowany makaron, wymieszajcie. Wyłóżcie na talerze, posypcie chrupiącym bekonem, parmezanem, pietruszką i świeżym pieprzem.
Makaron z kurkami, boczkiem i jabłkiem
Składanki:
250 g makaronu, jaki lubicie
250–300 g kurek, umytych, osuszonych i pokrojonych
1 średniej wielkości jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
1 ząbek czosnku
100 g boczku
oliwa z oliwek
2 łyżki masła
30 ml czerwonego wina
sól
pieprz
garść natki pietruszki
starty parmezan
Makaron ugotujcie według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wlejcie oliwę i wrzućcie cały ząbek czosnku, smażcie chwilkę i dodajcie boczek, smażcie, aż będzie chrupki, wyjmijcie czosnek. Dodajcie masło, a następnie kurki, smażcie ok. 5 minut. Dodajcie jabłko, smażcie kolejne 3 minuty. Dodajcie wino i zwiększcie ogień, aż całe wino odparuje. Posólcie i popieprzcie do smaku. Dodajcie do ugotowanego makaronu, wymieszajcie. Wyłóżcie na talerze, posypcie natką i parmezanem.
Jajecznica z kurkami i kozim serem
Składniki dla dwóch osób:
1–2 szalotki
15 dag kurek
100 ml śmietany 30%
4 jaja
ok 5 dag koziego sera, użyliśmy dojrzewającego
sól, pieprz
Posiekajcie szalotkę i podsmażcie ją na maśle, dodajcie śmietanę i smażcie jeszcze ok. 2 min. Wrzućcie kurki (wcześniej je umyjcie pod bieżącą wodą, namaczane przejdą wodą i utracą swój smak, osuszcie) i trzymajcie na patelni ok. 4 min. Roztrzepcie w miseczce jaja i wlejcie na patelnię, czekajcie, aż się jajka zetną tak jak lubicie. Posólcie i popieprzcie, posypcie rozdrobnionym serem kozim.
Grzanki z kurkami i tymiankiem
Składniki:
3–4 kromki chleba, jaki lubicie
80–100 g kurek, oczyszczonych i umytych
1 mała cebula
1 łyżka masła
2 łyżki sherry
listki z 6–8 gałązek tymianku
sól
pieprz
Na patelni rozpuśćcie połowę masła i wrzućcie kurki, smażcie chwilę i następnie zmniejszcie ogień, przykryjcie i duście ok. 10–15 minut, odcedźcie. Na tej samej patelni rozpuśćcie resztę masła, wrzućcie cebulę i smażcie aż się zeszkli, dodajcie kurki, tymianek i sherry. Gotujcie, aż sherry się zredukuje. Posólcie i popieprzcie do smaku. Zwilżone kromki chleba możecie wrzucić na 10 minut do pieca (180’C) albo podsmażyć chwilę na suchej patelni. Na kromki wyłóżcie kurki. Możecie posypać świeżym tymiankiem bądź natką, jeśli lubicie.
Rozmarynowy placek z dynią, kurkami i orzechami
Składniki:
ciasto:
145 g mąki
70 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
1 jajko
2–3 łyżki wody
listki rozmarynu z 3–4 gałązek, posiekane
szczypta soli i pieprzu
nadzienie:
80–100 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
1 mała cebula, posiekana
80 g kurek, umytych i osuszonych
80 g sera typu camembert, pokrojonego w kostkę
garść orzechów włoskich
2–3 łyżki masła
sól
pieprz
Składniki ciasta wrzućcie do malaksera, posiekajcie, wyjmijcie i zagniećcie. Zróbcie kulę, zawińcie w folię i włóżcie do lodówki na 1 godzinę. Dynię, cebulę i kurki podsmażcie osobno na maśle, wrzućcie do jednej miski, wymieszajcie, posólcie i popieprzcie. Rozgrzejcie piekarnik do 180’C. Wyjmijcie ciasto z lodówki, rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm, starajcie się utworzyć okrąg. Na środek wyłóżcie trochę nadzienia z dyni, następnie wyłóżcie ser i przykryjcie go warstwą nadzienia. Zawińcie brzegi ciasta. Wstawcie do piekarnika i pieczcie ok. 25–30 minut, aż się brzegi ciasta zrumienią. Po wyjęciu posypcie orzechami.
Makaron z kurkami i pomidorami
(przepis z książki „The Silver Spoon/Il cucchiaio d’argento”)
Składniki:
200 g kurek, oczyszczonych i umytych
1 puszka pomidorów, odsączonych
250 g makaronu, my użyliśmy muszli
1 ząbek czosnku (daliśmy 2, bo lubimy)
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
Na patelni rozgrzejcie masło z oliwą, wrzućcie czosnek i kurki, smażcie ok. 5 minut, mieszając. Dodajcie pomidory, posólcie i popieprzcie, przykryjcie, zmniejszcie ogień i duście ok. 20 minut. Ugotujcie makaron według przepisu na opakowaniu. Dodajcie do sosu natkę, a następnie makaron, wymieszajcie.
Smacznego!