Z centrum widać najwięcej
  

KULTURA LIBERALNA > Słysząc > Muzyka chroni przed...

Muzyka chroni przed otyłością

Aleksander Laskowski

Muzyka jest cudowna, bowiem można się nią sycić niemal bez końca. Cóż ma jednak począć meloman, który będąc osobą obdarzoną przez naturę wrażliwym podniebieniem, ma gargantuiczny apetyt nie tylko na dźwięki?

Oddać się we władanie fantazji.

Białe wino słonecznymi promieniami oblało spragnione kubki smakowe, przywracając im wiarę we własną niewinność. Ta jednak trwała krótko, gdyż na przystawkę podano faszerowane kalmarki w sosie z dzikiej cytryny. Za nimi zaszeleściła gruntowa sałata. Uśmiechając się figlarnie wśród balsamicznych piegów, przepuściła przodem dziarsko rozochocone czerwone wino, które z zadyszki zawczasu uleczył kryształowy dekanter.

I wreszcie docieramy na szczyt kulinarnej góry. Czarna, brazylijska fasola z chorizo i polską wędzonką, spuentowana wonią jaśminowego ryżu. A potem już tylko deser: mus z owoców nerkowca i dulce de naranja* – dzięki nim cukrowy płaszcz smaku podbija gronostaj goryczy.

Rum.
Kawa.
Może cygaro.
Z pewnością przesyt dla żołądka.

W tak hipotetycznych okolicznościach jedynym wybawieniem pozostaje muzyka. Nareszcie może się sprawdzić jako estetyczny substytut kolejnych bodźców smakowych. Proponuję sięgnąć po znany temat „pochwały posiłku”. Tekst poniżej. Tłumaczenia nie podaję. Proszę tylko wyobrazić sobie wakacje w ciepłym kraju Basków, królestwie swawolnych kucharzy. Za każdym obcym słowem w karcie kryje się smakowita niespodzianka. Niebanalna i miła. A nawet milsza i nie banalniejsza, gdy towarzyszą jej dźwięki tej oto piosenki:

Camarero, señor, camarero, señor…
¿Qué hay para hoy?…
Señor, un buen menú…
Solomillo asado con patatas fritas,
sesos huecos, hígado, liebre, chateaubriand…
Sopa de albondiguillas, caldo de tortuga,
sopa húngara, consomé de almejas,
gran cocido parisién, huevos al gratén…
Tenemos pollo asao, asao, asao,
asao con ensalada, buen menú, buen menú,
buen menú señor…
Y frescos calamares, sollo, pescadillas fritas,
salmonetes, barbos, bacalao a la vizcaina,
atún, besugo, almejas, truchas, sábalo,
langosta a la americana,
y faisán relleno, pavo asao, asao…
Pavo asao, asao, asao, asao con ensalada,
buen menú, buen menú, buen menú señor…
Frito de espinacas, berenjenas fritas,
habichuelas, fríjoles y tortilla al ron…
Crema, tocino de cielo, mazapán, natilla,
hojaldre, franchispán, flan de avellanas, frutas,
queso roquefort y también gruyère…
Y después, buen helao, y café,
buen provecho le haga a usted…
Buen provecho le haga a usted…

Nagranie:

„Raices de Euskadi”
OK Records 2007

* Słodka masa z krojonych pomarańczy suszonych razem ze skórką.

Skoro tu jesteś...

...mamy do Ciebie małą prośbę. Żyjemy w dobie poważnych zagrożeń dla pluralizmu polskich mediów. W Kulturze Liberalnej jesteśmy przekonani, że każdy zasługuje na bezpłatny dostęp do najwyższej jakości dziennikarstwa

Każdy i każda z nas ma prawo do dobrych mediów. Warto na nie wydać nawet drobną kwotę. Nawet jeśli przeznaczysz na naszą działalność 10 złotych miesięcznie, to jeśli podobnie zrobią inni, wspólnie zapewnimy działanie portalowi, który broni wolności, praworządności i różnorodności.

Prosimy Cię, abyś tworzył lub tworzyła Kulturę Liberalną z nami. Dołącz do grona naszych Darczyńców!

SKOMENTUJ

Nr 36

(36/2009)
21 września 2009

PRZECZYTAJ INNE Z TEGO NUMERU

PRZECZYTAJ INNE Z DZIAŁU

KOMENTARZE



WAŻNE TEMATY:

TEMATY TYGODNIA

drukuj