0000398695
W walce o demokrację nie robimy sobie przerw!
Przekaż
1,5%
na Fundację Kultura Liberalna
WSPIERAM
Kultura Liberalna solidarnie z Ukrainą
International Edition
PRZEKAŻ
1,5%
PODATKU
W walce o demokrację
nie robimy sobie przerw!
Przekaż
1,5%
na Fundację
Kultura Liberalna
Skopiuj nr KRS
Przekaż
1,5%
na Fundację Kultura Liberalna
W walce o demokrację
nie robimy sobie przerw!
Przekaż
1,5%
na Fundację
Kultura Liberalna
WSPIERAM
Temat Tygodnia
PATRZĄC
CZYTAJĄC
SŁYSZĄC
SMAKUJĄC
FELIETONY
KOMENTARZE
O NAS
KONTAKT
NEWSLETTER
WYDAWNICTWO
WESPRZYJ NAS
Kultura Liberalna solidarnie z Ukrainą
PATRZĄC
CZYTAJĄC
SŁYSZĄC
SMAKUJĄC
FELIETONY
KOMENTARZE
Przejdź do pełnej wersji serwisu
O NAS
ARCHIWUM
KONTAKT
NEWSLETTER
WYDAWNICTWO
REGULAMIN SERWISU
WESPRZYJ NAS
SMAKUJĄC
Szybko, szybko, nie ma czasu!
Jura - wina przepiękne w swojej szczerości
Jajko, nie kura
[Smakując] Reduta obrony pierogów
Madera, czyli wino na opak
Śniadanie na przedwiośnie
Dzielmy się na święta
Cho(dź) na PHO!
Chłodniejsza strona Kalifornii
Smak niepodległości
Siejmy ferment!
Dieta do zadań specjalnych
Masz babo placek. Dyniowy
Wino ze stoków wulkanu
Śliwka nie tylko w kompot
Pieprzne grzyby
Juhfark – napój mędrców
Ryba na obiad. Wybierajmy mądrze
Czy można lubić kolendrę?
Spór o… solony karmel
Bób stary jak świat
Jej wysokość truskawka
Malbec – francuska duma Argentyny
Lukrecja – czarne złoto w kuchni
Szparagi, przysmak królów
Jak starzeją się wina?
Kulinarna (słowo)twórczość
Kolacja u sąsiadów
Jak nie przechowywać wina. Krótki poradnik
Po prostu jabłko
Foodstagram – media społecznościowe na stole
Coś z buraka
Wina-outsiderzy. Supertoskany
Sztuka kochania. Afrodyzjaki
Finger food, palce lizać!
Chablis – feniks wśród win
Smak wody
Ziemniak podbija świat
Rzecz o ramenie
Proch strzelniczy na języku, czyli wina z Doliny Loary
Le Beaujolais Nouveau est arrivé!
Austriackie cytrusy. O winach Grüner Veltliner
Dzień wszystkich zapomnianych
Kto sieje ferment
Madame zupa
Restauracyjny savoir-vivre, czyli czego oczekujemy od restauracji?
Przepis na wygraną
Rieslingi z Mozeli
W jednym garze
EkoLogiczne
Region Bordeaux i jego wina
Rodowe srebro Włochów
Kuchnia PRL
Zielona Portugalia na lato
Co dała smakoszom Ameryka?
Smak zwycięstwa
Czas się schłodzić!
Rewolucja smaku?
Grillowy mięsny przechył
Bąbelki z Katalonii
Miejskie ogrody rosną w siłę
Śniadanie
Pasta i basta
Nie kupujcie drożdżówek, pieczcie własne!
Amarone – gorzki smak Wenecji
Dobry początek
Kmin rzymski
Nietolerancja ściemy
Zimowa tęsknota za przetworami. O winnym szczepie grenache
Jeść uszami
Ostatki ze śledziem w różnej postaci
Wieki średnie, smaki wysokie
Tempranillo – wino pełne słońca
Ziarna inspiracji
Azjatyckie harce!
Barszcz czerwony i spółka
Smak powstaje w wyobraźni
Gewurztraminer – wino na święta?
Głód jest najlepszym kucharzem
Superjedzenie – czy to coś nowego?
„Na świętego Marcina dobra gęsina”
Cmentarny street food
Od zielonego jabłka do starego bandaża, czyli wszystkie smaki wina
Chropiatka, czyli przysmak szkaradny
Smak sumaku
Berlin do zjedzenia, cz.1
Żebyście nie byli grubaskami…
Śniadanie do łóżka
Ryż mój powszedni
Dobre danie z kukurydzy? To możliwe!
Królestwo za grzyba
Romans z największą książką kucharską
Ketchup po swojemu
Kaszka pieszona
Grill, czyli powrót do korzeni
Prosta historia marnowania
Lato z nim niestraszne
Bób zdetronizował cieciorkę
Karczochy z jagnięciną
Potrawa (między)narodowa
Smak dzieciństwa
Jej wysokość łodyga
[Afryka] Przyprawa cenniejsza niż niewolnicy
Odrobina egzotyki w kraju cebuli, czyli dlaczego ruskie robię z miętą?
Szparag – warzywo miłości
Sieka, kroi, szatkuje
Okra znad Zatoki Gwinejskiej
Nietuzinkowa Wielkanoc
To gluten or not to gluten
Czy szef kuchni czyta książki kucharskie?
Pastilla, czyli jak smakuje gołąb w Maroku
Święte zboże Inków, co zbożem wcale nie jest
Ostatni pączek tego karnawału
Przerwa w teraźniejszości
[Smaki fotografii] Przez zdjęcia do filmu, czyli o technice fotografii poklatkowej
Harira, czyli gorąca polewka
Carnevale!
Drugie Święta
[Smaki dizajnu] Prądy stałe i zmienne. Subiektywny przegląd roku w dizajnie
Ghańskie czarne złoto
[Smaki fotografii] Lista prezentów
Co ma żurawina z żurawia?
Ulotna sztuka pralinki
Ugali, czyli papka z manioku
[Smaki dizajnu] Polski dizajn: Pomiędzy
Jak smakuje bezkompromisowe espresso?
[Smaki fotografii] Strzelanina w mieście
Bania na kilka sposobów
Miód z dachu
Isi Ewu, czyli głowa kozy
[Smaki dizajnu] Gender i dinozaury. Jak będziemy jeść w przyszłości?
[Smaki dizajnu] Typomania
[Smaki fotografii] Nie-sztuka?
Lody mają taki moment
Cydrowe rewolucje
[Smaki dizajnu] Moda i reszta świata. Notatki z Londynu
Dlaczego w moim domu nie ma lodówki
Chłodnik – zupa zimna celowo
[Smaki mody] Mojej sukienki nie zobaczysz na instagramie
[Smaki fotografii] Czas nagrywania
[Smaki dizajnu] By rozumieć świat i reagować
Zaczynamy od ziarna
[Smaki mody] Odczarować tkaninę, czyli jak alchemia może zmieniać textile design
[Smaki fotografii] Selfie, czyli zrób to sam
Są w domu rzeczy
Zielone szparagi wygrywają
[Smaki mody] Normcore, czyli jak modnie być… normalnym?
[Smaki fotografii] Sposób na nadwagę? Oddaj lustro
[Smaki dizajnu] Nowy wspaniały świat – o dizajnie, który zmienia
Faszerujmy z wyobraźnią
Boczek ekstrawagancki
[Smaki fotografii] Sprzęt wyceniony strategicznie
[Smaki mody] Skandal w supermarkecie. O kolekcji Chanel jesień–zima 2014
[Smaki dizajnu] Społeczne sny, marzenia i fikcje – o spekulacji w projektowaniu
Coś z tą mąką nie tak, panie Zbyszku
[Smaki fotografii] Nierzeczywistość fotografii
Trendy z drukarki – jak technologia 3D spotyka się z modą
Firanka w remizie. O partycypacji w projektowaniu
Jedzenie w szklance? Za dużo fantazji
[Smaki fotografii] Zdradliwy błysk
Sklepy spożywcze jak butiki – o tym, jak concept store’y z przemysłu modowego przeszły do świata kulinariów
O dizajnie, którego nie widać
Opasły Tom PIW – Muzykolodzy, częściej gotujcie!
[Smaki fotografii]: Kompozycja
[Smaki mody]: Sexy jak Jagger, władczy jak Wintour – krótka historia boba
[Smaki dizajnu]: Czego poszukuje dotyk? O taktylności w projektowaniu
Korzennie znaczy świątecznie
[Smaki fotografii]: Radość fotografowania
[Smaki mody]: Być jak Chewbacca – powrót naturalnych futer?
[Smaki dizajnu]: Agrafka i traktor. Czy dizajn może być otwarty?
Warszawa Wschodnia: kuchnia, która nie zasypia
[Smaki fotografii]: Wyciskanie soku, czyli jak otrzymać obraz najwyższej jakości
[Smaki dizajnu]: Oryginał i kopia. Sztuka modowego dialogu
[Smaki mody]: Trendy, klimat, ekonomia
Dynia może wszystko
[Smaki fotografii]: Drugie spojrzenie
[Smaki dizajnu] Przywrócić kolor projektowaniu, czyli kalibrowanie oka. Z Agnieszką Jacobson-Cielecką rozmawia Agata Dąbrowska
[Smaki mody]: Codzienność luksusu
Jarmuż powraca
[Smaki dizajnu]: Non stop kolor. Nowe szaty dizajnu
[Smaki fotografii]: Liczy się obiektyw, głupcze!
[Smaki mody]: Wyhoduj sobie spodnie
[Smakując]: Kulinarne fantazje z nieklimatyzowanego wnętrza
[Smak dizajnu]: O różnicy. (Bez)głośny dizajn
[Smaki fotografii]: Recepta na zdjęcie
[Smaki mody]: Czas dojrzałości. Czy kult młodości dobiega końca?
Na jagody
[Smaki dizajnu]: Nos do dizajnu
[Smaki fotografii] Kopiuj i drukuj!
[Smaki mody] Czy Nike Free to nowa Birkin? Rewolucja w modzie wkrada się od tyłu
[SMAKUJĄC] Truskawki na trzy sposoby
[Smak dizajnu] Dzielić się to nowe mieć. Dizajn i sztuka pieniądza
[Smak fotografii] Po drugiej stronie zielonego kwadracika
Uszlachetnić buraka
Food design, czyli nowa świecka tradycja
Brzeziński w Cordon Bleu
Uważamy Rze… Rzeżucha
Tapas, czyli pintxos
Kartoflanka meine Liebe
Kelner z Akademii
Białe widmo słodyczy
LECKER: Słodki szwagier bez prowizji. Truskawki
LECKER: Wiener szparagen
LECKER: August na Biennale w Berlinie. Kolacja
LECKER: Afrodyzjak verde
KOZAKOSZCZAK: Dyskurs w kuchni. Ranking czterech najbardziej filozoficznych cooking parties
LECKER: Peskatoryczne ferie
LECKER: POMMEAU, czyli jabłkowe
LECKER: Ser na deser
ADAMCZYK: Mirra, kadzidło i ciasto (złote w kolorze)
LECKER: Lepki szlak wolności
LECKER: The Frozen Menace
LECKER: Między kaczką a perliczką
LECKER: Tajemniczy biały rondel
ADAMCZYK: „Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba”. O sposobach na czerstwy chleb
LECKER: I raz na ludowo
LECKER: August i Dyniowate
LECKER: Kurki
ADAMCZYK: Tarta ze szpinakiem jako przystanek na drodze do równego rozdziału obowiązków domowych
LECKER: Bokserskie Menu
KOZAKOSZCZAK: Przepisy na wiersze: Gruszecka, Tuwim, Mickiewicz
LECKER: Prosimy nie mentolić!
ADAMCZYK: Ciecierzyca, koło, miele, młyn
KOZAKOSZCZAK: Przy jedzeniu się rozmawia, na zakupach można milczeć
LECKER: Szczęście w glonie
JĘDRZEJCZAK: Marcepan i (nie)podległość
ZALEWSKA: Wyznaniowe sprawy
LECKER: Wykwint morskiej goryczy
KOZAKOSZCZAK: Że nie opuścisz mojej kromki aż do śmierci. Rzecz o miodzie
LECKER: O pracy i smaku herbaty
LECKER: Ersatz i świnia
ADAMCZYK: O kulinarnych tęsknotach, czyli koszerne rozkosze warszawskiego podniebienia
LECKER: Co z ananasem
ADAMCZYK: Bliski Wschód instant
LECKER: Carpaccio ze słoniny
WĄDOŁOWSKA: „Stara Ochota” pełna dziwów
LECKER: Słodycz onomatopeizmu
ERBEL: W poszukiwaniu zaginionego cydru
LECKER: Dziennikarski cocktail
WĄDOŁOWSKA: Ideologiczna soja, czyli „Loving Hut” w Warszawie
LECKER: Krewetki. Ujęcie naukowe
LECKER: Tarta rybna, czyli zupa na zimę
WĄDOŁOWSKA: Bałkański róg obfitości
BOWMAN: Christmas lights and bubbles
LECKER: O hokeju, czyli cieniowanie słodyczy
LECKER: Świńska skórka, czyli smakowe alikwoty rozkoszy
BUCHOLC: Przewrotna wspólnota. Buchteln z marmoladą
LECKER: Likierek
BOWMAN: As the wine turns
BŁACHNIO: Tancerka i okruchy
LECKER: Apoteoza po sezonie
BOWMAN: Very pale bubbles
LECKER: ¡Hola!
LECKER: Grzyby do ryby
WĄDOŁOWSKA: Pora na naleśniki
LECKER: Prażmowata. Pieczona. Naprawdę dobra
WYSOCKA: Smak Bieszczad
LECKER: Niedoszły przysmak świętej R.
WĄDOŁOWSKA: Smak włoskiej niefrasobliwości
LECKER: EuroKoza w EuroAfryce
ERBEL: Warszawskie śniadania
BOWMAN: Wine & film
WĄDOŁOWSKA: Hamburger i cała reszta
LECKER: Czkawka po sacrum
LECKER: Wszechpolak bez jaj. Aspekt kulinarny
LECKER: Cynamonowy smak imperium
BOWMAN: Proust for winos (or vice versa)
LECKER: Bukaresztańskie uroki, czyli o ciągłości kulturowej
LECKER: Słońce, ZOO i sardele
BOWMAN: Hello, Grenache gris!
LECKER: Sprzątamy spiżarnię
LECKER: Poprawność polityczna w kuchni francuskiej
LECKER: Jajo w młodej kapuście
BOWMAN: The "T" word, followed by the "N" word
SPISS: Pocieszyciele smaku
BOWMAN: Vin nature & andouillette... nature
LECKER: Dorada w jabłczanej piance
KIEŻUN: Mdląca słodycz miłości
LECKER: Rukolimy roszponkę
BOWMAN: Still bubbling up
LECKER: Rzodkiewka nie uwodzi
BOWMAN: A Pommard. Like that
BOWMAN: Color in blanc de noirs
LECKER: Kurczę, smażymy sałatę
BOWMAN: Unexpected addiction
KIEŻUN: Rzymskie miłosierdzie
LECKER: Liszka w kapuście
LECKER: Parówkowe maki
BUDKOWSKA: Czarna rozpacz
BOWMAN: Fizz, fizz
LECKER: Kuchnia inteligentna
BOWMAN: As the palate turns
GOUFFÉ: Konfitura z wiśni
Smak Lewiatana
LECKER: Kubki smakowe na wagarach
BOWMAN: White, black, white
GOUFFÉ: Puree ze świeżego groszku do garnirowania
LECKER: Ilościowy nośnik tradycji
GOUFFÉ: Smażony ogon wołowy
BOWMAN: Mushroom hunting
LECKER: La Maja Desnuda, czyli Królewskie Krewetki na słodko wg Francisco Goi
GOUFFÉ: Niemiecka polewka z kminem
LECKER: Los Caracoles
BOWMAN: Glug
KIEŻUN: Gotowanie w rytmie „danse macabre”
BOWMAN: Mushrooms, boar and blood
GOUFFÉ: Strażnik Smaku Klubu Dżokejskiego w Paryżu poleca... Cornichons
SPISS: Wstyd, wstyd, wstyd!
LECKER: Co obce obcemu językowi
BOWMAN: A mouthful of pig and a handful of grapes
GOUFFÉ: Strażnik Smaku Klubu Dżokejskiego w Paryżu przedstawia… Świeży śledź w sosie musztardowym
LECKER: Mdłe mdli nawet w Pałacu
BOWMAN: Py in the sky
BOWMAN: A trio of St. Joes
GOUFFÉ: Sardelowy zimny bufet
SPISS: W pysku Dużego Kota
LECKER: Antysemicka kuchnia żydowska
BOWMAN: Food, simply, or wine, simply
KIEŻUN: Cudowna moc Allium sativum
GOUFFÉ: Piaskowe purée z karczochów hiszpańskich
KUISZ: Dziamdzia jego zafafrany glamzdoń… z trywutami [WITKACY NIE ŻYJE!!!]
LECKER: Twarda waluta smaku
BOWMAN: This quintessence of must
KUISZ: Każdy rak szorowania wart! Raki alla Pollacca
GOUFFÉ: Jabłka maślane
LECKER: Jesienna Sonata Dla Dwojga
BOWMAN: What we talk about when we talk about wine
MAJEWSKI/APICJUSZ: Maciczki i zgniłe ryby. Przyczynek do „sprawy smaku”
BORZĘCKI & KUISZ: Druga mądrość chłodnika
GOUFFÉ: Strażnik Smaku Klubu Dżokejskiego w Paryżu przedstawia… Letni kompot z renklod
LECKER: Ragù rapido di salmone (łosoś na szybko w potrawce)
BOWMAN: Little Cramant bubbles
BOWMAN: Dark mysteries of the cellars
GOUFFÉ: Strażnik Smaku Klubu Dżokejskiego w Paryżu przedstawia… ...Bar (Dicentrarchus labrax)!
LECKER: Czysta bądź mieszana
GOUFFÉ: Strażnik Smaku Klubu Dżokejskiego w Paryżu przedstawia… „Sałatka teutońska”!
BOWMAN: Riesling: foe or waste of time?
LECKER: Śledzik jego nać
GOUFFÉ: Strażnik Smaku Klubu Dżokejskiego w Paryżu przedstawia… „Sardines fraiches”
BOWMAN: Wine? Or crack?
GOUFFÉ: Strażnik Smaku Klubu Dżokejskiego w Paryżu przedstawia… „Persil Frit”!
BOWMAN: Naturally unnatural: orange wines
SPISS: Różowe podbrzusza
BOWMAN: Natural and unnatural activities
MIECZNICKA: Niedzielny lunch na Statoilu
BOWMAN: Spring things
BOWMAN: Splashes
BOWMAN: A pair of Chinons
KUCHARCZUK & KUISZ: Czarne i czerwone. Wątróbka curry z truskawkami w sosie chilli
Uccellofonia smaku, czyli pochwała prostoty
Caramel z dna patelni... Intéressez?
The silence of the drams
Siorbiąc z Wajdą. „Tatarak”
KIEŻUN: Ludożercy i wegetarianie. Przyczynek do historii kuchni europejskiej
Wine for rain, wine for sun
Overcoming grape fears
Taste and smell
BORZĘCKI & KUISZ: Niezła babka. Męska rzecz!
Go forth, blindly
BORZĘCKI & KUISZ: Sos to Rubikon
What a difference a day makes
Fresh fruit
BORZĘCKI & KUISZ: „Kto smaruje, ten jedzie!”, czyli pasztet z dziczyzny
Wine with others, wine alone
Southern fraîcheur
BORZĘCKI & KUISZ: Carpaccio z ryby liberalnej (maślanej)